Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka USKOK je pokrenuo još jednu istragu.


Osumnjičen je da je, zajedno s direktorom 'Opskrbe', tvrtke u sastavu HEP-a, Ivanom Mrljakom oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna jer je dvama dioničarskim društvima koja su kupovala struju po povlaštenim cijenama neosnovano dodatno smanjio račune. Mravka i Mrljaka tereti se da su zloupotrijebili položaj i ovlasti te da su se, od listopada 2008. do rujna 2009., s više osoba iz tih dioničarskih društava udružili kako bi činili kaznena djela. Mravka se sumnjiči da je bez odluke uprave HEP-a odobrio, a Mrljaka da je naredio da se dioničarskim društvima kojima se po odluci uprave HEP-a struja isporučivala po cijenama za povlaštene kupce dodatno umanje računi za 10,99 posto i 5,5 posto za isporučenu struju. Tako su, sumnja se, te tvrtke nezakonito pribavile 6,3 milijuna kuna, za koliko je, pak, oštećen HEP.

Vezani članci Tomislav Ćorić Vlada otpisuje troškove za struju na Banovini, ali što je s onima koji nemaju ugovor s HEP-om? Ćorić: "Uputili smo poziv i drugim opskrbljivačima da se uključe" Slika nije dostupna Za sada ništa od jeftinije struje HEP-a

Mravka se dodatno tereti i da je krajem ožujka prošle godine, također bez odluke uprave i protivno statutu HEP-a i pravilnika o poslovanju, u situaciji nepovoljne likvidnosti HEP-a, jednom dioničarskom društvu dao 15 milijuna kuna zajma s rokom vraćanja od 60 dana i kamatom od 10,50 posto. Aneksom je zatim višekratno produljivan rok povrata zajma koji je vraćen tek 1. listopada 2009. U USKOK-u kažu da policija, po njihovu nalogu, nastavlja kriminalističko istraživanje.

Mravak je u istražnome zatvoru od početka svibnja ove godine, kada je uhićen zbog sumnje da je zajedno s bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio HEP oko 600 milijuna kuna jer je po znatno nižim cijenama od tržišnih struju prodavao TLM-u koji je struju prepuštao mostarskome Aluminiju. U tom je slučaju osumnjičen i bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

S čelnog mjesta HEP-a Mravak je smijenjen u rujnu prošle godine, pošto je otkriveno da je tu tvrtku s još četiri njezina čelnika oštetio za gotovo 700.000 kuna jer je Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te mu je po povlaštenoj cijeni prodao tvrtkin stan. (Hina)