Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj RBA

'Nikad nisam imao slučaj da je nestao pištolj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon šokantnog otkrića da među dokazima nema pištolja policajca Gorana Blaževića, koji je bio iza ubijenog Ivana Grbavca u krvavoj pljački sesvetske banke, ne prestaje čuđenje javnosti. I dok struka upozorava na propuste, policija tvrdi, nismo ga ni trebali izuzeti.

'Što se tiče oružja policijskog službenika Gorana Blaževića želimo istaknuti da ono nije izuzeto iz razloga, što je obavljenim očevidom raznim provjerama utvrđeno da njegovo oružje nije korišteno', rekla nam je Ivana Modrić iz Ravnateljstva policije. Kako ubijeni Ivan Grbavac onda ima ulaznu ranu na leđima, a izlaznu na glavi ako mu je Kazimir Dužnović stajao sučelice, još nije jasno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razbojništvo u Sesvetama Naručili hranu pa opljačkali dostavljača iz Indije, ukrali mu nekoliko stotina eura Sudar u Sesvetama Policija na terenu U Sesvetama se sudarila dva automobila: Fotografije prikazuju silinu udara

>> Policija: Blaževićev pištolj nije vještačen jer nije niti upotrijebljen

'Treba izuzeti sve materijalne tragove, dakle treba izuzeti u konkretnom slučaju oružje, pištolje, puške i sve ostalo svih sudionika događaja', pojasnio je balističar Rade Stojadinović. Stojadinović već godinama je balističar i nikad, kaže, nije imao slučaj da nedostaje jedan pištolj te tvrdi kako na svakom očevidu postupak treba biti isti. S mjesta događaja ekipa za očevid prvo treba izuzeti sve predmete. Potom ih šalju na vještačenje, a njihov nalaz vještak dostavlja i u slučaju potrebe obrazlaže sudu. Isti predmeti strogo se moraju čuvati do kraja sudskog postupka, potom se ili vraćaju vlasniku ili uništavaju.

'Policija mora više educirati novake'

'Brzina nije imperativ, bolje da su potrošili dvije minute da uzmu zaštitnu opremu iz prtljažnika automobila stave ju na sebe, da iz automobila izbace vježbenika. Da ne mogu sa vozilom obilježenim policijskim pod alarmom svjetlosnim i zvučnim ući pred banku. Mislim da slučaj sam po sebi sa svojim stupnjem ozbiljnosti i tragičnosti mora zabrinuti menadžment policije da pristupi doista edukaciji, edukaciji i samo edukaciji', kaže kriminalist Mate Laušić.

Ubijeni Ivan Grbavac policijsku značku nosio je svega desetak dana. Na prvoj intervenciji, u borbi s okrutnim pljačkašem, izgubio je život. Da stvar bude gora, sedam mjeseci nakon tragedije, pravila policijskog postupanja još uvijek nema, a za smrt Ivana Grbavca kao i za propuste koji su se dogodili, nitko ne odgovara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene