Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po licu i vratu

Međimurje: Pas im ušao u dvorište i izgrizao dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susjedov pas izgrizao je dijete po licu i vratu u četvrtak u međimurskom mjestu Zasadbregu.

Policiji je u petak napad psa na dijete prijavio otac. Napad se dogodio u četvrtak u 8.30 sati kada je susjedov pas ušao u dvorište i ugrizao dijete, a policija je o ovom događaju izvijestila danas. Pomoć djetetu pružena je u čakovečkoj bolnici, a točna kvalifikacija ozljeda bit će poznata tek nakon liječenja. Protiv vlasnika psa podnijet je optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pročitajte i ovo Napad psa Prekršajni nalog U Slavoniji pas napao i ugrizao dijete: Vlasnik ga ostavio u dvorištu, ali napravio veliku pogrešku U bolnici s djecom Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje

>> Pas nasmrt izgrizao dječaka starog tjedan dana

Policija vlasnicima životinja skreće pozornost na primjeren način držanja životinja:

"Vlasnicima životinja skrećemo pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30.), Zakona o zaštiti životinja (članak 48.) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9.), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupaka sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje ''zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece''. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.

Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ''izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja", pišu iz policije. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene