Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačka policija osumnjičila je 38-godišnjeg Nizozemca da je nedopuštenom trgovinom vrijednosnim papirima više hrvatskih tvrtki i pojedinaca prevario za oko 750.000 kuna.


Osim Nizozemca P.K., vlasnika i direktora zagrebačke tvrtke Terminske transakcije preko koje je, kako tvrdi policija, varao svoje klijente, osumnjičen je i 27-godišnji hrvatski državljanin P.L., zaposlenik te tvrtke.

Vezani članci Fail Pokušao nasamariti vozača lažiranjem nesreća, ali nije znao da ga snima kamera Malverzacije sa stanovima - 1 Provjereno donosi nevjerojatnu priču: Nelegalno im prodali stanove u stečaju, pa obitelji sada čekaju deložaciju iz nekretnina koje su - platili

Njih dvojicu se sumnjiči da su od siječnja do travnja 2006. telefonom zvali vlasnike hrvatskih tvrtki i predstavljali se kao posrednička brokerska kuća koja prodaje određene ugovore na robe, iako za to nije imala dozvolu. 

Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je osumnjičenima u siječnju zabranila rad, no osumnjičeni Nizozemac je promijenio naziv tvrtke u Res futura i nastavio poslovati.

Tvrtke i pojedinci koji su pristali na kupovinu ponuđenih ugovora uplatili su novac na žiro račun navodne posredničke brokerske kuće, no osumnjičeni su taj novac prebacili na privatni račun Nizozemca. Riječ je o ukupno 750.000 kuna.

Policija je dvojicu osumnjičenika zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu prijavila za kazneno djelo nedopuštene trgovine vrijednosnim papirima za koje je Zakonom o tržištu vrijednosnih papira predviđena novčana kazna ili do tri godine zatvora.