Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje krijumčarima kokaina

Kuriri gutali kapsule droge pa je laksativima izbacivali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskome sudu u Rijeci danas je pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Saša Cvijetić počelo suđenje skupini od 17 osoba optuženih za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike i preprodaju na hrvatskome i srpskom tržištu.

Osobitost tog slučaja jest da su drogu prenosili 'kuriri' gutanjem kapsula s kokainom prije leta zrakoplovom u Europu. Na čelu skupine, po optužnici, bili su Đorđe Buban i Zdenko Brkić. Njih se tereti da su uložili novac u nabavu i organizaciju prijenosa kokaina iz Lime u Peruu do zračnih luka u Milanu, Ljubljani i Zagrebu te da su uspostavili lanac osoba koje su tu drogu preuzimale, spremale i poslije preprodavale.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio u pritvoru Prodavao kokain uz odgodu plaćanja: Policija ga uhvatila na djelu, a onda su mu pretražili stan Snimke Dragane Miletić koje je objavio Nacionale Afera kokain trese Kosovo VIDEO Skandal u susjedstvu! Potpredsjednica općine snimljena kako se drogira: "Tjerali su me i prijetili mi"

Drogu prenosili u progutanim kapsulama

Po optužnici Ureda za suzbijanje organiziranoga kriminala i korupcije, koju je pročitala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina, droga je nekoliko puta 2006. i 2007. godine prenesena u progutanim kapsulama po 10 grama kokaina. Jedan 'kurir' bi tako u jednom letu prenio do 760 grama kokaina u sedamdesetak kapsula. Nakon dolaska u Hrvatsku bio je organiziran prihvat i izbacivanje kapsula uz pomoć laksativa.

Buban i Brkić osumnjičeni su i da su organizirali i financirali nabavu 3,3 kilograma kokaina koji je 2003. jedan 'kurir' prenosio u putnoj torbi iz Venezuele, ali je uhićen pri dolasku u frankfurtsku zračnu luku. Optužnica ih tereti da su iz Južne Amerike ukupno prenijeli sedam kilograma kokaina. Četvero optuženih nije dostupno hrvatskom pravosuđu, s tim da su neki od njih u zatvorima u Njemačkoj i Srbiji pa im se sudi u odsutnosti. Šestero optuženih su državljani Srbije, a jedna je optužena žena njemačka državljanka.

Prvooptuženi se osjeća krivim

Prvooptuženi Đorđe Buban rekao je na početku suđenja da se osjeća krivim, ali ne za sve što stoji u optužnici. Odlučio je iznijeti obranu na početku postupka te je za sve što se dogodilo optužio Zdenka Brkića. Također je rekao da je sve što mu se stavlja na teret učinio zbog Brkićevih prijetnja batinama i kamatarenja, te da je Brkić organizirao cjelokupnu mrežu i financirao nabavu kokaina, a njega je prisiljavao zbog navodnog duga za prodani automobil. Većina ostalih optuženika, među kojima i Brkić, ne osjeća se krivima, a neki su prihvatili krivnju, ali ne po svim točkama optužnice. Suđenje se nastavlja sutra. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene