Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdane tjeralice

Knin: Istraga protiv osmorice zbog sumnje u mučenje civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je zahtjev za provođenje i proširenje istrage protiv osmorice hrvatskih državljana zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika 1991. u okružnom zatvoru u Staroj bolnici u Kninu.

Osumnjičeni su 48-godišnjak iz Varaždina, 47-godišnjak iz Biskupije, dvojica 46-godišnjaka i 42-godišnjak iz Benkovca, 50-godišnjak iz Šibenika, 46-godišnjak iz Zadra i 48-godišnjak iz Dubrave. Istražni zahtjev podnesen je protiv 48-godišnjaka i 46-godišnjaka koji dosad nisu procesuirani, a proširenje istrage traži se za šestoricu koje se sada tereti i za druga kaznena djela.

Osmoricu se sumnjiči da su od kraja rujna do studenog 1991. fizički i psihički zlostavljali četiri hrvatska civila zbog čega je jedan umro od ozljeda, a ostalima je teško oštećeno fizičko i mentalno zdravlje. Trojicu od njih sumnjiči se i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da su od kraja kolovoza do studenog 1991. fizički i psihički zlostavljali pet ratnih zarobljenika nanoseći im velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Tadašnjeg upravitelja okružnog zatvora 47-godišnjaka iz Biskupije odvjetništvo sumnjiči da je odgovoran i po zapovjednoj odgovornosti jer, kršeći međunarodno pravo nije spriječio mučenja i smrt zarobljenika. Protiv dvojice koji dosad nisu gonjeni predloženo je određivanje pritvora jer su u bijegu i zbog posebno teških okolnosti djela, dok je protiv ostalih osumnjičenika već ranije određen pritvor i izdane su tjeralice. (Hina)

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene