Prošla je gotovo godina od ubojstva u đakovečkom centru za socijalnu skrb. Kakva je danas situacija u centrima?

Galerija


Nakon gotovo godinu dana počelo je suđenje za brutalno ubojstvo socijalne radnice i pravnika đakovačkog Centra za socijalnu skrb. Obitelji žrtava i radne kolege iznosili su potresna svjedočanstva, a optuženi je svoju krivnju - priznao!

Vezani članci Milan Bandić Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću u aferi Agram, svjedok Đukanović: "Za te poslove nikad nismo dobili novac" Očevid na mjestu ubojstva, Galižana Detalji krvoprolića kod Pule: Muškarac koji je ubio suprugu već je bio priveden zbog prijetnji. Dobio je zabranu prilaska, ali živjeli su u istoj kući

No nakon tragičnog događaja i dalje se postavlja pitanje - jesu li djelatnici u socijalnim ustanovama danas sigurniji?

O tome nam je nešto više rekla Anita Barišić, predsjednica Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije.

"Zalaganje za status službene osobe i postavljanje detektora u centrima za socijalnu skrb i obiteljskim centrima jesu pozitivni su iskoraci i pokazatelji brige države, ali ustanove socijalne skrbe su i dječji domovi, centri za pružanje usluga u zajednici i domovi za starije osobe, a tamo ih nema", rekla je Barišić.

Dodala je da treba promijeniti puno toga. 

"Pozitivni iskoraci postoje, i njih treba naglasiti, ali treba povećati ulaganja u resurse u sustavu socijalne skrbi, raditi na poboljšanju međesektorske suradnje sa sustavom zdravstva, obrazovanja, pravosuđa itd., i dati priliku struci da se nas glas čuje i ekspertiza uvaži", rekla je Barišić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr