Stjepan Prnjat, poznat kao "hrvatski Escobar", protiv kojega je Uskok zajedno s još osmoricom pripadnika zločinačkog udruženja na riječkom Županijskom sudu podigao optužnicu zbog krijumčarenja sto kilograma kokaina, nagodio se s Uskokom na kaznu od devet godina zatvora, uz koje u državni proračun mora uplatiti četiri milijuna kuna, doznaje se u utorak na sudu.

Galerija


 

Vezani članci Ilegalni imigranti koje je zaustavila policija, ilustracija (Foto: MUP) Istraga protiv devetorice: Iz BiH preko Hrvatske prevozili strance u Sloveniju Ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Policija objavila detalje velike akcije u Istri: Uvozili luksuzne aute i oštetili proračun za 4,3 milijuna kuna

 

Kako je rekao glasnogovornik suda Zoran Sršen, osim Prnjata, nagodila su se još dvojica optuženih pa su danas potvrđene njihove tri optužnice, a presude donesene na temelju nagodbi.

Nagodbu su prihvatili drugooptuženi Nizozemac M. B., kojemu je presuđeno šest godina zatvora i uplata u državni proračun 1,7 milijuna kuna te osmookrivljeni Kolumbijac A. T. S. koji je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i uplatu u državni proračun 75.000 kuna.

Uskok je u ožujku podigao optužnicu protiv Prnjata i još osmorice pripadnika zločinačkog udruženja, tereteći ih da su iz Južne Amerike u Europu krijumčarili sto kilograma kokaina, koji je lani zaplijenjen u riječkoj luci.

Prnjata je lani u travnju Hrvatskoj izručila Slovenija, gdje je uhićen 8. ožujka tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana.

Uz 48-godišnjeg Prnjata optužnicom su obuhvaćena petorica hrvatskih državljanina - D. D. (60), A. L. (44), F. L. (40), J. L. (51), D. B. (52), nizozemski državljanin M. B. (59), nizozemsko-bosanskohercegovački državljanin M. Ž. (44) i kolumbijsko-španjolski državljanin A. T. S. (49)

Prvu trojicu Uskok tereti da su od siječnja 2017. do 7. ožujka 2018. na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije ustrojili zločinačko udruženje u koje su povezali ostale okrivljenike radi kupovine i krijumčarenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od najmanje 23.000 eura za kilogram.

Prema optužnici, Prnjat je organizirao kupovinu velikih količina kokaina i pronalazak sigurnog načina njegova prenošenja pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku, skrivajući ga zajedno s robom stvarno deklariranom u teretnici. (Hina)