Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Pomagao i trajekt Jadrolinije

Zapalila se ribarica između Ugljana i Iža, posadu spašavali drugi brodovi

Požar na ribarici 1 (Foto: Zadarski.hr)
Požar na ribarici 1 (Foto: Zadarski.hr) Zadarski.hr
Aktualno Galerija Požar na ribarici 1 (Foto: Zadarski.hr) Požar na ribarici 1 (Foto: Zadarski.hr) Foto: Zadarski.hr Požar na ribarici 2 (Foto: Zadarski.hr) Požar na ribarici 2 (Foto: Zadarski.hr) Foto: Zadarski.hr +0 Požar na ribarici 3 (Foto: Zadarski.hr) Galerija 1/3 >>
Na ribarici "Arkaj" u kanalu između otoka Ugljana i Iža u srijedu oko 13 sati buknuo je požar, a osmeročlana posada prebačena je na druge brodove koji su joj priskočili u pomoć. U gašenju vatre pomogao je Jadrolinijin trajekt "Mate Balota" koji plovi na liniji Zadar – Iž.

Prema informacijama zadarske Policijske uprave, na ribarici je bila osmeročlana posada, a svi članovi posade prebačeni su na druge brodove koji su joj priskočili u pomoć.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

Požar na ribarici izbio je tijekom plovidbe kanalom između otoka Ugljan i otoka Iža, a vatrogasna akcija još uvijek je u tijeku, dok je posada ribarice srećom neozlijeđena, zahvaljujući pravovremenoj evakuaciji. Prema ribarici u požaru poduzete su spasilačke aktivnosti u kojima su u samome početku sudjelovale i posade putničkog trajekta te privatne ribarice.

"Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su u srijedu, 5. rujna u 12.58 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar dojavu o požaru na ribarici 'Arkaj', hrvatske zastave s osam članova posade, koji su neozlijeđeni evakuirani na privatne ribarice 'Fulija', 'Drvenik', 'Tuna' i 'Neptun', sve tri Hrvatske zastave, koje su plovile neposredno uz poziciju ove pomorske nesreće. Srećom, u trenutku izbijanja požara na ribarici u blizini je plovio i motorni trajekt 'Mate Balota', čija posada je odmah započela gašenje požara brodskim vatrogasnim topovima.

Slijedom zaprimljene dojave službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar pokrenuli su spasilačku akciju prema posadi i ribarici. U akciju su angažirani i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su isplovili vatrogasnim plovilom na poziciju nesreće, sjeveroistočno od otoka Ugljana, neposredno od ulaza u luku Lamljana, nakon čega se trajekt 'Mate Balota' povukao iz spasilačke akcije i nastavio daljnju plovidbu", priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Požar u 17.45 lokaliziran

"Dolaskom na poziciju nesreće službenici Lučke kapetanije Zadar u dogovoru sa pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe Zadar u cilju osiguravanja boljih uvjeta za gašenje požara, uzeli su evakuiranu ribaricu 'Arkaj' u tegalj do mjesne luke Vela Lamjana, u mjestu Kali, gdje su pristali u 13.35 sati, kada su se gašenju pridružili i angažirani timovi DVD-ova sa otoka Ugljana.

Lučka kapetanija Zadar je u 17.10 sati izdala nalog tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalnih usluga uklanjanja onečišćenja iz mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi eventualno onečišćenje, a u 17.45 sati zapovjedništvo JVP Zadar obavjestilo je LK Zadar i MRCC Rijeka da je požar na ribarici lokaliziran u prostor potpalublja, ali nije u potpunosti ugašen, stoga su pripadnici JVP Zadar nastavili sa gašenjem te su organizirani u dežurstvo za slučaj predostrožnosti nakon gašenja požara", dodaje se u priopćenju ministarstva.

Unatoč dužem trajanju požara, ribarica 'Arkaj' nije pretrpjela oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, a na pozicijama gašenja požara za sada nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provest će službenici Lučke kapetanije Zadar, po okončanju spasilačko – vatrogasnih aktivnosti, a o događaju je obaviještena Pomorska policija Zadar te ostale nadležne službe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene