Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Zastrašujuće otkriće koje je potreslo Hrvatsku: Je li mlada žena (28) iz okolice Varaždina ubila tek rođenu bebu?

Alma Mihaljević-Peleš, predstojnica klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr)
Alma Mihaljević-Peleš, predstojnica klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Alma Mihaljević-Peleš, predstojnica klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Slučaj iz mjesta Dubravec u okolici Varaždina šokirao je Hrvatsku. U kući je pronađeno mrtvo novorođenče. Obdukcijom je potvrđeno da je rođeno živo. Je li riječ o čedomorstvu - pokazat će istraga.

Nedjeljna tišina u malenom mjestu Dubravec pored Varaždina. Ulice puste, čuje se tek cvrkut ptica. Čak i oni rijetki mještani koje smo zatekli u svojim dvorištima nisu htjeli govoriti o mrtvom novorođenčetu koje je u petak pronađeno u jednoj kući.

Pročitajte i ovo Ivan Bulj hoće li se vratiti? FOTO Pogledajte kako danas izgleda kuća Ivana Bulja, ubojice maloljetne Anđele Bešlić: Nakon 22 godine izlazi iz zatvora Slika nije dostupna Sletio s ceste Neutješni vlasnik kuće u koju se zabio kamion: Moram rušiti dom uz koji sam emotivno vezan

Varaždinci su zaprepašteni. ''Jako sam šokirana uopće si ne mogu zamisliti da se tako nešto može dogoditi'', rekla je Nikolina iz Varaždina.

Po dojavi opće bolnice Varaždin, policija je pronašla mrtvo novorođenče koje je prevezeno na odjel patologije. Obdukcija je pokazala da je dijete rođeno živo. Uzrok smrti još nije poznat, kažu iz policijske uprave varaždinske.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je 28-godišnja žena počinila kazneno djelo usmrćenja. Ženi koju sumnjiče da je ubila svoje dijete određen je istražni zatvor, priopćili su iz DORH-a.

Čedomorstvo, po definiciji, je ubojstvo novorođenčeta od strane majke. ''Takvo počinjenje mora biti dokazano ili teškim psihičkim stanjem ili socijalnim uvjetima koji su nju nagnali na taj čin. Najčešće se dokazuje to u periodu od jedan do pet dana'', rekao je odvjetnik Krešimir Škarica.

Jedan od okidača za ovakav čin, kažu psihijatri - može biti nedostatak podrške obitelji ili voljene osobe.

''Održanje vrste je jedan od osnovnih ljudskih nagona, kao i održavanje života. Prema tome kada vam se taj osnovni ljudski nagon na neki način poremeti sigurno da je u podlozi nešto prilično duboko i takav poremećaj zahtjeva vrlo veliki oprez i liječenje'', pojašnjava Alma Mihaljević-Peleš, predstojnica klinike za psihijatriju.

Utvrdi li se da je riječ o čedomorstvu prijeti joj kazna - od šest mjeseci do pet godina zatvora.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene