Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je, u tzv. aferi lopoč, bivšeg direktora gradske tvrtke SRC 'Jarun' Aleksu Kocijana (1944.) i još trojicu da su, zlorabeći položaj i ovlasti, prisvojili veći dio novca koji je 'Jarun' d.o.o. dobio od grada Zagreba za vađenje lopoča s regatne staze i Jarunskog jezera.


U optužnici objavljenoj danas na internetskoj stranici Državnog odvjetništva, u kojoj se navode samo inicijali optuženika, navodi se da su oni malverzacijama prisvojili i međusobno podijelili 4.886.710 kuna.

Vezani članci Dragutin Varda Nakon razgovora s ministrom: Direktor tvrtke iz Ivanca prekinuo štrajk glađu Krešo Bengalka (Foto: PR) Krešo Bengalka ima novi singl: Poslušajte kako zvuči „Direktor“

Osim Kocijana, optuženi su i direktor trgovačkog društva RCI Bojan Ilić (1967.), Željko Vulić (1958.), koji je kao direktor trgovačkog društva Aktivnost radio po nalogu prikrivenog osnivača te tvrtke, također optuženog, Marijana Čuića (1956.).

Po optužnici Kocijan je u travnju 2004. sastavio projektnu studiju vađenja lopoča s predviđenim troškovima od 4.986.000 kuna znajući da višestruko nadmašuju stvarne troškove. Studiju je dostavio gradskom Uredu za gospodarstvo kao prilog zahtjevu da mu se osigura još 5.000.000 kuna za vađenje lopoča i Poglavarstvo je, ne sumnjajući u studiju, odobrilo navedenu svotu.

Kocijan je s Ilićem, t.j. tvrtkom RCI, zaključio ugovor o vađenju lopoča po cijeni od 4.958.300 kuna bez PDV-a, te je na račun tvrtke RCI prebacio novac koji je dobio od grada i još 1.063.126 kuna društva "Jarun". Od toga je okrivljeni Ilić zadržao za RCI dio novca za stvarno obavljen posao, a ostatak od 4.886.710 kuna u više je navrata prenio na račun društva Aktivnost po ugovoru o fiktivnim pomoćnim radovima.

Nakon toga je Vulić, po uputi Marijana Čuića, taj novac s računa Aktivnosti prenosio na Čuićev tekući račun prikazujući ih kao pozajmice. Čuić je novac podigao s tekućeg računa i podijelio ga s ostalim okrivljenicima.