Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Emoro podučava djecu

Iz filmova znanstvene fantastike u hrvatske škole!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matematičke jednadžbe, zadaci iz fizike i informatičko programiranje sada se mogu rješavati uz pomoć EMORA, robota uz kojeg se kreativno uči. Osmislio ga je Boris, bivši student Fakulteta elektronike i računarstva, a pomažu djeci svih uzrasta, od prvog osnovne do fakulteta.

Nije sinjska, nego robotička. Alka koju je osmislio Boris Anić Ćurko djecu od malih nogu kroz igru uči robotici. 'Što učenik može naučiti kroz igru u našem prvom koraku je kako se giba gusjeničar, bager, a nema volan. Ovaj se robot na isti način giba', kaže Boris.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

Od djetinjstva je u robotici osvajao prva mjesta. Danas je zaslužan za EMORO, robote koji su djeci omiljena igračka. Ali i pomoć pri učenju. 'Moji prijatelji kažu da su savršeni za učenje, savršeni su za početak, zapravo, može se puno toga obuhvatiti njima', kaže srednjoškolac Kristijan Džamonja.

Kada učenik u računalo upiše naredbu, robot je izvrši. 'Zato što su djeca fokusirana na ono što se tumači, odmah vide što su napravili, vide uzročno-posljedičnu vezu između onoga što rade', kaže Boris.

>> 'Njegova glazba pokreće ljudska srca'

Od praćenja zadanog smjera do rušenja limenki. 'On je posve autonoman i ja sam njegov mozak, kao da ja putujem autićem po crti i vozim ga', kaže Kristijan. 'Roboti koji sami čiste, koji su samostalni rade već i danas, ali naravno to ćemo, nadam se, i mi biti u mogućnosti napraviti sami', kaže srednjoškolac Marko Tomić.

Sastavljajući robote, školarci vježbaju i motoričke sposobnosti. A osim što se EMORO robotima služe škole u cijeloj Hrvatskoj, uskoro će prijeći granicu. 'Ljudi nisu navikli da iz Hrvatske dolaze tehnološki jako napredni proizvodi', kaže Boris. A za takav proizvod bile su potrebne godine rada i posao bez radnog vremena. Jer kad se radi nešto što se voli, kaže Boris, onda se to ni ne osjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene