Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uređaj koji u samo nekoliko trenutaka može odrediti je li i u kojoj mjeri voda zagađena kemikalijama važan je izum za kemičare, a dolazi od 23-ogodišnjeg Marina Kovačića. On zna kako pojednostaviti ponekad zahtjevne kemijske pokuse i istraživanja u laboratorijima.


Odličan student, a od nedavno i takav izumitelj! Marin se dosjetio kako svijet kemije svima učiniti lakšim i pristupačnijim. 'Želio sam napravit uređaj koji će imati dugačak životni vijek u laboratoriju, da neće biti ograničen sa 10 - 15 godina koliko će postojati USB, pa će ga možda zamijeniti neki drugi protokol', kazao je Marin.

Vezani članci Zamrzivač, ilustracija Laboratorijski radnik u zamrzivaču otkrio bočice sa smrtonosnim virusom koji se smije čuvati na samo dva mjesta u svijetu Uređaji za maglu - 5 Skupa magla iznenadila i gradski HDZ koji je podržao gradnju spomenika: "Ako bude potrebno, tražit ćemo reviziju..."

I tako je nastao '3 u 1', uređaj koji istodobno obavlja funkcije tri različita kemijska uređaja. 'Uzmete vaš uzorak, tu se radi o bojilu tartrazinu, stavite ga u kivetu, i potom program snimi te informacije koje ulaze kroz mikrofonski ulaz, obradi i prikaže rezultate', objasnio je Marin.

>> Njezine narukvice oduševile su modni svijet

Osim što je puno manji, Marinov '3 u 1' jednostavniji je za korištenje od većine uređaja koji se koriste u kemijskim laboratorijima. 'Baš u Africi pitka voda je veliki problem, a istraživanja i mjerenja koja se mogu raditi s ovim uređajem se baš mogu odnositi na pitku vodu, pa bi to bilo dosta značajno za zemlje u razvoju', kazao je Marin.

O njegovu radu svjedoče i brojna priznanja sa svjetskih inovatorskih sajmova. U Tajvanu je pomeo konkurenciju, na što je posebno ponosna njegova mentorica. 'Što se tiče znanosti, stvarno će vam sve pokazati i moram priznati da sam puno stvari ja naučila i isto sam promijenila jedan pristup studentima', kazala je Danijela Ašperger sa Zavoda za analitičku kemiju.

Svoje znanje i ideje volio bi prenijeti i drugim studentima ako ga fakultet odluči angažirati, a do tada u glavi već ima puno novih ideja koje treba realizirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju