Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojila vrijednu nagradu

Andrea zna kako popularizirati znanost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim što svako malo u laboratoriju miješa razne tekućine, Andrea Gelemanović se bavi baletom i svira klavir. Nedavno se vratila iz engleskog Cheltenhama, gdje je šarmirala žiri i na jednostavan način im objasnila tešku znanstvenu temu. Osvojila je vrijednu nagradu.

Svakodnevno traži nove formule, miješa razne sastojke i nada se otkrićima. Svojim nastupom na natjecanju u popularizaciji znanosti, britanskom Fame Labu, zadivila je tročlani žiri, i osvojila drugo mjesto.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Otkriveni improvizirani laboratoriji u Dubravi - 5 Kućna radinost FOTO/VIDEO Policija otkrila nekoliko laboratorija za uzgoj trave u Dubravi: Neke bi opremljenost i dob dilera mogla iznenaditi

'Ja sam tako odlučila u svoju temu donijeti dvije igračke koje su mi predstavljale bakteriju i virusa, zato jer je moja tema bila o tome kako u svima nama postoji čak 10 puta više mikrobnih stanica nego naših vlastitih. Svi ljudi uglavnom smatraju da su bakterije nešto loše', kazala je Andrea.

No, svima je pokušala dokazati upravo suprotno. 'Pomažu u probavi, u obnavljanju površine crijeva, sazrijevanju imunološkog sustava. Isto tako nas i brane od invazije drugih loših patogenih bakterija', objasnila je.

>> VIDEO Prvi u Hrvatskoj izgradili automobil na solarni pogon!

Kontakti s Fame Laba mogli bi donijeti posao jednog dana, no prvo treba završiti biologiju na PMF-u. U indeksu blistaju same petice. 'Još radim samo diplomski rad, više manje sam pri kraju. Želim dalje raditi u laboratoriju, otkrivati, istraživati', kazala je Andrea.

A glazbu je davno otkrila. Odmalena prstima plete po klaviru. 'Držim radionicu sintisajzera djeci osnovnoškolske dobi. Na kraju, kad dođem na priredbu i kad vidim da su stvarno navježbali, da su oni sretni što to uče i ponosni na same sebe', kazala je.

Uz glazbenu i znanstvenu, ponosna je i na plesnu karijeru. Baletne papučice nosi već 19 godina. 'Mislim da će glazba i ples ostati stalno velik dio mog života. Teško je ovako za odlučiti konkretno, ali jedno bez drugog ne može', kazala je Andrea.

Nadamo se kako ni znanost neće moći bez nje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene