Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh novog modela

VIDEO: Antiretro 'žaba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi proizvođači su uspjeh novih modela temeljili na nostalgiji i oslanjanju na slavnu prošlost pa se tom trendu priklonio i Citroen.

Uz jednu bitnu razliku. Dok su se ostali i dizajnerski oslanjali na modele koji su obilježili povijest, francuskom proizvođaču je model DS, popularna žaba, poslužio samo kao duhovna inspiracija. DS3 je prva i najmanja reinterpretacija DS ikone, i već je na njemu jasno što su u Citroenu mislili kad su dizajnerski smjer DS serije nazvali antiretro. Biti u skladu s vremenom ili korak ispred, upravo onako kako je to u svoje vrijeme bio i prvi DS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi motori Citroën osvježio DS4 Slika nije dostupna Ekscentrični kralj klase [TEST] DS5 2.0 BlueHDi Sport Chic

Ovaj svojevrsni nabrijani C3 osvaja na prvi pogled. Platforma je možda ista, ali agresivan vizualni nastup DS-a, odmah vam daje do znanja da je karakter sasvim drugačiji. Oblik prednjih svjetala je jedina poveznica dvije Citroenove trojke što se vanjštine tiče, a cjelokupan dizajn ima naglašenu sportsku notu. U to se uklapaju i 17-inčni naplatci originalnog dizajna, koji su kod testirane najjače verzije dio serijske opreme, kao i dnevna LED svjetla. Ako je izgled presudan, na tom polju DS3 stvarno ima što za ponuditi.

Veze s C3 su vidljivije u unutrašnjosti, gdje nas dočekuju već poznati oblici. Materijali su ipak kvalitetniji, a puno pažnje je posvećeno detaljima, od upravljača, preko zanimljive ploče s instrumentima, sjedala, do ručice mjenjača. Ništa nije tek tako odrađeno, stoga i za unutrašnjost pohvale. Da sve to razbacivanje vanjštinom nije puko busanje u prsa zaključili smo već nakon prevezenih par kilometara u ovom sportsko-gradskom šminkeru.

1.6 litarski turbo benzinac sa 156 konja, uz suradnju šesterobrzinskog manualca, ubrzava DS do stotke za 7.3 sekunde, i omogućava krajnju brzinu od 214 kilometara na sat. Impresivne performanse, koje nadopunjavaju isto takve vozne osobine. Tvrđe opruge i ojačani ležajevi i stabilizatori, zaslužni su da se izvorni ovjes C3 pretvorio u potentan izvor zabave. Prosječna potrošnja na testu je iznosila 8.8 litara, vrlo dobar rezultat uzmemo li u obzir mogućnosti.

Početna cijena od 145.000 kuna za najjači DS3 je kod testnog modela narasla na 161.000- rekli bi nepotrebno, jer bez svih tih doplata se jednostavno može. Već u startu automobil nudi dovoljno, i nakon dugo vremena smo dobili Citroen kojem ne nalazimo bitniju manu, ma koliko se trudili.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene