Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Završen je dvodnevni međunarodni skup ekoloških vozila. To je prvo takvo okupljanje na našim prostorima. Iako je najavljivan velik broj sudionika, na skupu je bilo tek 7 metalnih ljubimaca. No, organizatori su zadovoljni. Već se pripremaju za sljedeće okupljanje.


Na struju, plin ili reciklirano ulje - bitno da je jeftino i da ne zagađuje okoliš. Ti su automobili dio prvog međunarodnog skupa ekoloških vozila. Peglica koja vozi na struju, puni se preko najobičnije utičnice, a postiže brzinu čak do 80 kilometara na sat. Potrošnja? Prava sitnica. 'To me košta nekih 10 kuna za 100 km', kaže vlasnik Tomislav Čubelić.

Vezani članci Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše" Milan Bandić Zagrebačka skupština odbila SDP-ov zahtjev da se građanima otpišu računi za struju

Hladnoratovska ikona trabant također se našla u skupini. Izvorno dvotaktni smrdljivac sada vozi na struju. Ponosni vlasnik, trabanta posjeduje već 4 godine. Suze, krv i znoj, mogla bi biti krilatica za preuređenje. 'Svrha ovog skupa je pokazati na koji način se ljudi sami mogu organizirati i sami uštedjeti', objašnjava tehnički direktor Greenergo-a Davor Fabijanić.

A to zna i gradonačelnik Bandić. Iako je pokrovitelj ovog skupa, još se nije provozao u jednom od ovih vozila. 'Nisam se provozao, nemam vremena, na žalost. Prespori su mi u zadnje vrijeme, idem bržim autom', rekao je gradonačelnik. No, brži auti više i zagađuju okoliš, a to je ono protiv čega se udruga Greenergo bori. Za razliku od sličnih sajmova u svijetu, hrvatski izumitelji još ne razmišljaju o solarnom pogonu.