Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološki osviješteni automobili

VIDEO: Uz pomoć struje vozite 100 km za samo 10 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završen je dvodnevni međunarodni skup ekoloških vozila. To je prvo takvo okupljanje na našim prostorima. Iako je najavljivan velik broj sudionika, na skupu je bilo tek 7 metalnih ljubimaca. No, organizatori su zadovoljni. Već se pripremaju za sljedeće okupljanje.

Na struju, plin ili reciklirano ulje - bitno da je jeftino i da ne zagađuje okoliš. Ti su automobili dio prvog međunarodnog skupa ekoloških vozila. Peglica koja vozi na struju, puni se preko najobičnije utičnice, a postiže brzinu čak do 80 kilometara na sat. Potrošnja? Prava sitnica. 'To me košta nekih 10 kuna za 100 km', kaže vlasnik Tomislav Čubelić.

Pročitajte i ovo Djeca u OŠ Ivanja Reka nastavu su slušala u dekama kvar na sustavu FOTO/VIDEO Skandal u Zagrebu! Djeca se zbog "slabe struje" smrzavala u učionicama, a djelatnik punio Mercedes. Imamo odgovor ravnateljice Ilustracija Jako nevrijeme Problemi u prometu na hrvatskoj granici zbog nevremena u Srbiji

Hladnoratovska ikona trabant također se našla u skupini. Izvorno dvotaktni smrdljivac sada vozi na struju. Ponosni vlasnik, trabanta posjeduje već 4 godine. Suze, krv i znoj, mogla bi biti krilatica za preuređenje. 'Svrha ovog skupa je pokazati na koji način se ljudi sami mogu organizirati i sami uštedjeti', objašnjava tehnički direktor Greenergo-a Davor Fabijanić.

A to zna i gradonačelnik Bandić. Iako je pokrovitelj ovog skupa, još se nije provozao u jednom od ovih vozila. 'Nisam se provozao, nemam vremena, na žalost. Prespori su mi u zadnje vrijeme, idem bržim autom', rekao je gradonačelnik. No, brži auti više i zagađuju okoliš, a to je ono protiv čega se udruga Greenergo bori. Za razliku od sličnih sajmova u svijetu, hrvatski izumitelji još ne razmišljaju o solarnom pogonu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene