Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEMA

Stari Golf 'jedinica' po uzora na rally Grupe B

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođač turbo punjača Garrett i Forge Motorsport, proizvođač dijelova za trkaće automobile iz Velike Britanije, predstavili su opsežno modificirani VW Golf Mk1 u trkaćem, rally izdanju.

Forge Motorsports izradio je možda najbrutalniji VW Golf prve generacije ikada. Proizvođač dijelova za trkaće automobile sa sjedištem u Velikoj Britaniji napravio je ovaj Mk1 trkaći Golf ne bi li pokazali svoju zamjetnu vještinu u izradi natjecateljskih automobila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bentley skupo odijelo zamijenio trkaćim kombinezonom Slika nije dostupna VW izbacio nove fotke Polo R WRC verzije

Forge Motorsports očigledno je veliki ljubitelj automobila koji su se natjecali u Grupi B, koju mnogi također nazivaju i zlatno doba relija, jer njihov VW Golf Mk1 izgleda kao čistokrvni pripadnik te elitne skupine.

Grupa B nastala je nakon što je FIA 1982. uvela poseban set propisa za natjecateljske rally automobile a iznjedrila je neke od najbrutalnijih i najsofisticiranijih rally automobila ikada poput Audi Quattro S1 mnogih drugih.

Što se tiče ovog vrlo posebnog Golfa prve generacije, Forge Motorsports počeo je sa serijskim Golfom Mk1 iz 1982. te je odmah u startu povečao zapreminu motora s 1.8 na 2.0 litreni motor. Ugrađeni su JE klipovi, Garrett GTX2860 turbo punjač koji podiže izlaznu snagu četverocilindričnog motora na 300 KS a okretni moment na 542 Nm uz 1.0 bara pritiska punjenja dok se povećavanjem pritiska na 1.8 bara izlazna snaga diže na 400 KS, tvrdi Peter Miles iz Forge Motorsportsa.

Osim paketa aerodinamičkih dodataka po uzoru na Group B rally automobile VW Golf Mk1 iz 1982. dobio je 6-stupanjski ručni mjenjač i diferencijal s ograničenim proklizavanjem da bi uopće mogao prenijeti svu tu silnu snagu na površinu. Osim toga, sustav hlađenja prebačen je na stražnji kraj da bi hatchback s prednjim pogonom imao bolju raspodjelu mase.

►►►   Opaki Zombie Rabbit

Tim iz Velike Britanije potrošio je pet mjeseci na smanjivanje mase automobila izbacivanjem svega što nije nužno potrebno, a dodali su i krovište od karbonskih vlakana. Interijer je u potpunosti 'osakaćen' te ojačan kavezom za zaštitu u slučaju prevrtanja.

Group B VW Golf Mk1 predstavljen je javnosti na SEMA sajmu koji se prošlog tjedna tradicionalno održao u Las Vegasu i koji okuplja OEM i aftermarket proizvođače, tunere, restauratore i općenito ljubitelje automobila.

Odmah da spomenemo da smo na SEMA-i imali i našeg predstavnika, tvrtku TH Performance iz Zagreba, koja je u suradnji s partnerima predstavila svoje nove proizvode. Više detalja pogledajte na njihovoj FC stranici!

Predstavnik Forge Motorsportsa rekao je da će automobil sudjelovati u utrci ubrzanja na Road Atlanti sljedeće godine te je najavio planove tvrtke da dovedu svoj Group B VW Golf Mk1 na Pikes Peak International Hill Climb. To bi svakako bilo zanimljivo vidjeti pa držimo fige da će održati riječ.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene