Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Frankfurtski autosalon

Porsche predstavio sportsku zvijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što nas je ovog proljeća obradovao s novim GT3 modelom, koji je osim novog motora, dobio i nešto izmijenjen vanjski izgled, Porsche nam na frankfurtski autosalon dovodi i njegovu RS verziju. Ona je u biti osnova za trkaće Cup modele, a u nešto drugčijoj izvedbi i za Fijino GT prvenstvo. A sasvim je sigurno kako će i novi RS ponovo uživati kultni status među ljubiteljima sportskih automobila, jer RS, u Porscheovoj tradiciji, gotovo da ne poznaje kompromise.

Već je osnovni GT3 brutalan sportski model, čijih 435 konja nije lako kontrolirati. U ovoj RS verziji iz istog je, 3.8 litarskog bloka, istisnuto još 15 konja, i namijenjen je, prije svega, znalcima i zaljubljenicima u automobilistički sport, koji će vikende provoditi na nekoj trkaćoj pisti. Osim dodatnim konjima, performanse su pojačane i nešto smanjenom težinom. Više se računa vodilo o međuubrzanjima nego o krajnjoj brzini, pa su prijenosni odnosi ručnog šesterobrzinskog mjenjača nešto kraći nego kod standardnog GT3. Karoserija je također ukrućena, a aktivni Porscheov ovjes, PASM, dobio je poseban set-up razvijen samo za RS model. Zbog proširenog traga kotača na obje osovine, kućišta blatobrana su veća, što automobilu daje agresivan, nabildan izgled. On je dodatno pojačan ogromnim karbonskim krilom koje je aluminijskim nosačima pričvršćeno na poklopac motora. Naravno, ono je podesivo, kao kod pravog trkaćeg bolida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vozač teško ozlijeđen Svjedokinja o nesreći na Cresu: "Prelazili su nas Porschei, njih 5-6. Išli su 200 na sat, mislili smo da je čovjek mrtav" Slika nije dostupna Nesreća u Mlinovima VIDEO/FOTO Ajoj, kakav peh! Najskuplji auti stigli u Zagreb, jedan se sudario s Ford Fiestom

Walter Roerls radio kao savjetnik na izradi automobila

Novi je RS i po izgledu i po performansama najbliže trkaćem automobilu kojeg je moguće registrirati za cestovni promet. Automobil na kome je kao savjetnik radio i Walter Roerl, proslavljeni automobilistički as, jednostavno je još samo jedan maleni korak od punokrvnog trkača. Nije za svakog, ali bi ga, uvjereni smo, svatko tko voli adrenalin, htio probati. Drugi Porscheov novitet bi, također, svi htjeli probati, ali on ima i jednu posebnost u odnosu na RS. Turbo elfer ima okruglo 500 konja, ali ne traži takav vozački angažman. Možda čudno zvuči za automobil koji stotku dostiže za 3.4 sekunde, ali je stvarno tako. Svoj doprinos tome zasigurno daje i pogon na sve kotače, koji je u turbo verziji već godinama standardan.

Najbitnija novost na novom turbaku je potpuno novi motor, prvi u 35 godina postojanja modela. Direktno ubrizgavanje je, nakon Carrere, primijenjeno i kod 911 turba, a cilj je, naravno, smanjena potrošnja te čišći ispuh. S novim turbom opcijski dolazi i Porsche Dopel-Kuplung Getribe, sedmoerostupanjski mjenjač s dvije spojke dok je osnova ručni šesterobrzinac. Oba će se modela prodavati po istoj cijeni, koja u Europskoj uniji iznosi oko 146 tisuća eura. Dva elfera, različitih karaktera, svaki spektakularan na svoj način, dokaz su da trenutni problemi u kojima se Porsche nalazi nemaju utjecaja na inventivnost njegovih inženjera. Oba su modela nastavak uspješne priče o broju 911, koja traje već desetljećima.

Emisiju Automotiv pogledajte nedjeljom ujutro na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene