Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elektronska naplata cestarine

ENC štedi vaše vrijeme i novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sustav hrvatskih autocesta uključeno je čak 857 kilometara tih brzih cesta, što je, svakako, detalj kojim se treba ponositi. Kako bi što brže i što ugodnije putovali, korisnicima je omogućen poseban sustav elektroničke naplate cestarine.

'ENC je elektronska naplata cestarina, dakle beskontaktna, gdje korisnik prilikom dolaska na naplatnu postaju, gdje je označeno da je to ENC, dolazi na naplatu. Znači korisnik mora smanjiti brzinu, unaprijed se na to već upozorava, a kada dolazi do naoplate, antena reagira na uređaj koji mora biti ispravno postavljen. Apeliram na korisnike da pogledaje upute kako se postavlja ENC, Mogu doći kod nas da ga naši djelatnici postave. To je jako bitno', rekla je Katarina Benković, iz HAC-ovog Sektora za naplatu cestarine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Od 1. prosinca Promjena koja se tiče i brojnih Hrvata: Europska zemlja uvodi novu vinjetu, dosadašnja poskupljuje Slika nije dostupna Ministar kaže - uobičajena procedura Unatoč najavama, cestarine ne poskupljuju od 1. lipnja

Pravila korištenja ENC-a

Kod ENC sustava naplate korisnici imaju vlastitu traku rezerviranu isključivo za tu vrstu plaćanja. Jasno je, ovdje su gužve osjetno manje.Samo korištenje ENC uređaja je vrlo jednostavno, no moraju se poštovati neka osnovna pravila, prije svega razmak između vozila od 10 metara. Mora se smanjiti brzina, za što postoji ranije upozorenje, displeej su na svakoj postaji za ENC stazu gdje piše da treba poštivati razmak, da bi antena pravilno reagirala i na vrijeme se podigla. Cijena korištenja autoceste te ostatak novaca na ENC uređaju, vidljivi su na displeju.

U ponudi su tri ENC paketa s kojima se ostvaruju i značajne uštede. 'Mogu se kupiti na svim benzinskim postajama u sklopu AC-a, na benzinskim postajama oko većih gradova, na sviom većim naplatnim postajama i na postajama unutar HAC-a.', objasnio je Zdenko Horvat, HAC Koordinator naplate. Zaključak je sasvim jasan, ENC je jednostavno najjednostavniji i najugodniji način plaćanja cestarina u Hrvatskoj.

Emisiju Automotiv pogledajte nedjelju, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene