Obavijesti Video Pretražite Navigacija
muke po euru

Velike promjene od danas na bankomatima, pripazite gdje podižete novac

Ilustracija
Ilustracija Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Pravilo za podizanje gotovine na bankomatima koje je bilo na snazi u proteklih mjesec dana od danas više ne vrijedi.

Mnogi su se građani naviknuli u proteklih mjesec dana da novac mogu podignuti na bankomatu bilo koje banke bez straha da će im odrezati naknadu. Od danas, međutim, bez naknade eure mogu dobiti samo na bankomatima svoje matične banke. 

Kako su izvijestili iz Hrvatske udruge banaka (HUB), zaključno sa subotom eurima je opskrbljen 3831 bankomat od ukupno oko 4000 bankomata.

Na bankomatima će se do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija muke po euru Ako imate ovu novčanicu eura, pripazite. Bankari je zovu Bin Laden, trgovci izbjegavaju

Inače, građani mogu isključivo tijekom dvanaest mjeseci ove godine kunsku gotovinu u eursku bez naknade mijenjati u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

No, pritom kod Fine i Pošte postoji limit, pa ako građani u jednoj transakciji mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, te institucije naplatit će im naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure besplatna je bez obzira na broj kovanica i novčanica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene