Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Veslanje: Velika pobjeda kanadskog osmerca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjeg dana finalnih natjecanja u veslanju na OI u Pekingu zlatne medalje su otišle u Kanadu, Poljsku, V. Britaniju, Dansku, SAD, Kinu i Nozozemsku.

U "kraljevskoj disciplini" muškom osmercu zlato su osvojili Kanađani. Oni su na polovini staze imali prednost od jedne dužine čamca. U završnici su im se opasno približili Britanci, no Kanađani su odbili njihov napad i prvi uveslali u cilj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veslanje: Braća Skelin razočarali, Kušurin i Vekić izborili polufinale Slika nije dostupna Veslanje

Tako su se Kanađani iskupili za fijasko koji su doživjeli prije četiri godine u Ateni. Na prošle OI došli su kao dvostruki svjetski prvaci i apsolutni favoriti za zlato, a na kraju su bili tek peti. Zbog toga se većina članova atenske posade pojavila u Pekingu u namjeri da se iskupi. To im je na kraju i uspjelo.

Srebro je pripalo Britancima, a olimpijski prvaci iz Atene Amerikanci završili su na trećem mjestu.

U ženskom osmercu olimpijski naslov su osvojile dvostruke svjetske prvakinje Amerikanke i tako su prekinule dominaciju Rumunjki, koje su bile najbolje na Igrama u Ateni i Sydneyju.

Nizozemke su u foto-finišu, sa samo tri stotinke prednosti, osvojile srebro, a Rumunjke su se morale zadovoljiti broncom.

Tako je 32-godišnja Rumunjka Georgeta Andrunache ostala uskraćena za naslov najuspješnije veslačice u povijesti olimpijskih igara. Ona je dosad osvojila tri zlata u dvojcu bez kormilara, te dva zlata u osmercu.

Veslački danskog lakog četverca Thomas Ebert, Morten Jorgensen, Mads Andersen i Eskild Ebbesen obranili su naslov olimpijskih prvaka.

Srebro je pripalo Poljacima, a bronca Kanađanima.

U lakom dvojcu na pariće zlato su osvojili Britanci Zac Purchase i Mark Hunter, koji su bili u vodstvu pola utrke.

Grčka posada Dimitrios Mougios i Vasileios Polymeros osvojila je srebro, a Danci Mads Rasmussen i Rasmus Hansen uzeli su broncu.

U lakom dvojcu na pariće za žene Nizozemke Kirsten van der Kolk i Marit van Eupen su katastrofalno startale i nakon četvrtine utrke bile su na posljednjem mjestu. No, onda su pojačale ritam i uspjele su osvojiti zlato.

Finkinje Sanna Sten i Minna Nieminen uzele su srebro, a Kanađanke su bile brončane, prestigavši Nijemice za samo četiri stotinke.

U završnici utrke ženskog četverca na pariće Kineskinje su prestigle posadu V. Britanije. To je jedino veslačko zlato za Kinu na OI u Pekingu.

Britanke su bile srebrne, a Nijemice su uzele broncu.

Poljaci su osvojili naslov olimpijskih prvaka u četvercu na pariće. To je druga medalja za poljsko veslanje u Pekingu, jer je u subotu muški laki četverac bio srebrni.

Srebro je pripalo Talijanima, a bronca Francuzima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene