Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Marseljeza izviždana, Francuzi prijete otkazivanjem utakmica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono što je kod nas normalno, u Francuskoj je izazvalo pravi skandal. Francuski premijer Francois Fillon ogorčen je nakon što su na prijateljskoj utakmici u Parizu između Francuske i Tunisa gostujući navijači zviždali francuskoj himni. Francuska je vlada najavila da će otkazivati utakmice ukoliko navijači zvižde za vrijeme sviranja državne himne.

Utakmici je nazočilo više od 65.000 gledatelja, a među njima je bilo barem 15.000 onih koji su navijali za Tunis i glasnim su zvižducima prilikom intoniranja himni gotovo nadjačali popularnu 'Marseljezu'.

Pročitajte i ovo Migranti u Tunisu Kod Tunisa Iz mora izvučeno još 41 tijelo migranata, broj žrtava brodoloma porastao na više od 200 Slika nije dostupna drama u tunisu Predsjednik smijenio čak 57 sudaca da bi spriječio uvođenje diktature: ''Imali ste niz prilika''

Državni tajnik za sport Bernard Laporte čak je javno pozvao čelnike Francuskog nogometnog saveza da ubuduće ne ugošćuju selekcije iz zemalja Magreba.

'Zviždanje himni je znak nepoštovanja prema cijelom narodu. To je bila velika uvreda za Francusku, a onima koji zvižde himni jedne zemlje trebalo bi zabraniti odlazak na utakmice', kazao je francuski premijer Fillon.

'Više nema mjesta licemjerstvu i vrijeme je da priznamo kako Tunis, Ažir i Maroko više ne bi smjeli gostovati u Francuskoj, svakako ne u Parizu, nego daleko u provinciji. Sramota je da usred Pariza pola stadiona zviždi Marseljezi i francuskim nogometašima', izjavio je državni tajnik Laporte na radiju.

Tunis, Ažir i Maroko više ne bi smjeli gostovati u Francuskoj U utakmici odigranoj na Stade de Franceu u Parizu Francuska je svladala Tunis sa 3:1. Goste je u vodstvo doveo Jemaa (30), a rezultat je s dva gola preokrenuo Henry (40, 48), da bi konačnih 3:1 postavio Benzema (58).

Ubuduće će takve utakmice biti prekinute, najavila je u srijedu nakon krizne sjednice održane zbog tog incidenta francuska ministrica športa Roselyne Bachelot.

Na sjednici, što ju je sazvao predsjednik Nicolas Sarkozy, sudjelovali su i državni tajnik za šport Bernard Laporte i predsjednik Francuskog nogometnog saveza (FFF) Jean-Pierre Escalettes.

Raymond Domenech će i nadalje obnašati dužnost francuskoga nogometnoga izbornika i to do SP-a 2010., obznanio je nakon sastanka u kojem se raspravljalo isključivo o Domenechovim dosadašnjim rezultatima predsjednik Francuskog nogometnoga saveza Jean-Pierre Escalettes.

Francuski izbornik bio je na rubu odlaska nakon katastrofalnog nastupa na Euru, a niti kvalifikacije za SP 2010 nije započeo blistavo jer je izgubio u Austriji (1:3). Iako to nitko nije javno izjavio u Francuskom savezu, izgleda da su Domenecha spasile pobjede u dvobojima sa Srbijom i sinoć sa Tunisom, te bod koji je izvukao u kvalifikacijama u Rumunjskoj (2:2).

Domenech (56) je Francusku preuzeo u srpnju 2004. a otad su Francuzi zabilježili 33 pobjede, 18 remija i 8 poraza, uz razliku zgoditaka 88:38.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene