povijest se ponavlja

Puno prije Harryja i Meghan kraljevsku obitelj uzdrmao je intervju još jedne američke glumice i kralja koji se zbog nje odrekao trona

Meghan Markle (Foto: Getty Images) Meghan Markle (Foto: Getty Images) Getty Images 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Meghan Markle (Foto: Getty Images) Galerija

Bivši britanski kralj Edward VIII. i njegova supruga Wallis Simpson 1970. godine za BBC su dali intervju u kojem su podijelili svoje iskustvo s kraljevskom obitelji.

U siječnju 1970. godine, više od pola stoljeća prije eksplozivnog intervjua princa Harryja i Meghan Markle s Oprom Winfrey, bivši britanski kralj Edward VIII. i njegova supruga, američka glumica Wallis Simpson s javnosti su podijelili svoje iskustvo s kraljevskom obitelji.

Pogledaj i ovo Meghan Markle i princ Harry Je li ovo bilo samo za kamere ili? Meghan Markle izvela je rijetki potez prema Harryju u javnosti, a to je mnoge podsjetilo na Dianu i Charlesa!

Njihov intervju s BBC-jevim novinarom Kennethom Harrisom u trenutku emitiranja pratilo je 12 milijuna Britanaca, otprilike jednako koliko je gledalo i intervju Harryja i Meghan.

Edwardova abdikacija, koja se dogodila u prosincu 1936. godine, uzdrmala je monarhiju mnogo više nego Harryjevo i Meghanino napuštanje kraljevskih dužnosti.

Nakon što mu se ostvarila želja te se oženio s Wallis u Francuskoj, godinu dana nakon što je istupio s prijestolja, njegov brat kralj George VI. zabranio mu je povratak u Veliku Britaniju.

U intervjuu je kazao kako se nikad nije osjećao dijelom institucije jer je bio neovisan, a na pitanje bi li ostao kralj da nije upoznao Wallis odgovorio je potvrdno.

Zvuči poznato? I princ Harry Opri se požalio na to kako se na dvoru osjećao zarobljeno te je također priznao kako ne bi napustio obitelj da nije upoznao Meghan.

No za razliku od Harryja i Meghan, koji su tijekom razgovora s Oprom bili poprilično opušteni, Edward i Wallis djelovali su jako napeto, a on je nakon intervjua priznao da se večer prije predomislio i pokušao ga otkazati, no za to je bilo prekasno.

Harris je godinama nagovarao Edwarda da pristane na intervju, a doznalo se da je i Oprah već ranije neuspješno pokušala dogovoriti razgovor s Meghan Markle.

Britansku javnost i tada je najviše zanimalo je li se isplatilo odreći kraljevstva zbog ljubavi, a oni su u nekoliko navrata naglasili kako su sretni zbog svoje odluke. Paru su također oduzete sve kraljevske titule, a Edward je prestao razgovarati sa svojom majkom kraljicom Mary nakon što je abdicirao i oženio se s Wallis.

Wallis je u svojoj autobiografiji otkrila da joj kraljica nikada nije odgovorila na pismo u kojem joj se ispričala zbog toga što ju je udaljila od sina.

Edwardova veza s Wallis, koja je prije njega imala dva propala braka, smatrala se skandaloznom od samog početka i javnost je bila uvjerena kako će Amerikanka uništiti monarhiju. Zbog želje da se oženi njome Edward je bio primoran abdicirati samo nekoliko mjeseci nakon što je stupio na tron. Taj je događaj uzdrmao državnu stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva u godinama uoči Drugog svjetskog rata.

Edwardova abdikacija viđena je kao sebičan i neodgovoran čin, odbacivanje kraljevske dužnosti, a glumica je okrivljena da je unazadila englesku monarhiju. Njegov nasljednik i brat, kralj George VI., pokušao je od monarhije stvoriti upravo suprotno - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj je smjer nastavila i njegova kći, sadašnja kraljica Elizabeta II.

Edward je u svom obraćanju javnosti rekao da mijenja tron za ženu koju voli. Vjenčali su se u francuskom dvorcu 1937. nakon što je abdicirao.

Tek nakon njihova intervjua za BBC dio javnosti vidio je odnos Edwarda i Wallis kao ljubavnu priču i romansu, a ne političku krizu.

Edward je preminuo 1972. godine od raka grla, a njegova se supruga na sprovod dovezla u skupocjenom Rolls Royceu, istom onom u kojem je Meghan na dan kraljevskog vjenčanja stigla pred kapelicu svetog Jurja sa svojom majkom Dorijom Ragland. Zanimljivo je i da je u istoj crkvi gdje su se vjenčali Meghan i Harry 1986. održan sprovod Wallis Simpson, koja je pokopana pored svojeg supruga 10 minuta pješice od Royal Burial Grounda izvan Frogmore Housea.

Priču bivšeg kralja Edwarda VIII. i odabranice njegova srca Wallis Simpson imali smo priliku pratiti u Netflixovoj seriji "Kruna".

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Beyonce, Meghan Markle (Foto: Getty Images) Beyonce (Foto: Getty Images) +4 Beyonce (Foto: Getty Images) Celebrity I Beyonce je reagirala na intervju Harryja i Meghan, a prisjetila se i neugodnog susreta s kraljevskim parom

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene