Iako su Meghan Markle i Wallis Simpson bile razvedene, vremena su se toliko promijenila da se Markle smatra osobom koja može revitalizirati monarhiju u 21. stoljeću, dok se za Simpson smatralo da ju može dokrajčiti

Galerija


Meghan Markle ulazi u britansku kraljevsku obitelj pod drastično drugačijim okolnostima od prošle Amerikanke koja joj se pridružila - Wallis Simpson, od čijeg imena još uvijek drhte u Buckinghamskoj palači.

Vezani članci Meghan Markle Nitko ne zna što točno planiraju Meghan i Harry, a ona se već našla i na udaru kritika zbog jedne odluke Meghan Markle i princ Harry Novo iznenađenje za Meghan i Harryja? Čini se da njihovo ponašanje dolazi na naplatu i to ne samo u kraljevskoj obitelji

Iako su obje bile razvedene, vremena su se toliko promijenila da se Markle smatra osobom koja može revitalizirati monarhiju u 21. stoljeću, dok se za Simpson smatralo da ju može dokrajčiti.

Princ Harry i Meghan Markle (Foto: Getty) - 2
Meghan Markle i Princ Harry (Foto: Getty) - 2 Foto: Getty

Kralj Edward VIII. bio je primoran abdicirati 1936., samo nekoliko mjeseci nakon stupanja na tron, kako bi se mogao oženiti za Simpson. Taj je događaj uzdrmao državnu stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva u godinama uoči Drugog svjetskog rata.

Princ Harry i Meghan Markle (Foto: Getty) - 2
Princ Harry i Meghan Markle (Foto: Getty) - 3 Foto: Getty

A sjena 1936. godine teško će se moći ignorirati na dan vjenčanja Markle i princa Harryja 19. svibnja. Ceremonija će se održati u Kapelici svetog Jurja u dvorcu Windsor, zapadno od Londona, u istoj crkvi gdje je 1986. održan sprovod Wallis Simpson.

Vojvotkinja od Windsora, što je postala udajom za Edwarda, pokopana je pored svog supruga, 10 minuta pješice od Royal Burial Grounda izvan Frogmore Housea gdje će se ovog mjeseca održati vjenčanje.

"Pažljivo slušajte pjevanje zbora dok će Meghan Markle hodati prema oltaru", istaknuo je novinar Andrew Morton koji piše o kraljevskoj obitelji, jer će se čuti kako se obližnje pokopani kralj Edward "okreće u grobu".

On je zbog ženidbe s rastavljenom Amerikankom morao abdicirati, a danas je u istim okolnostima takva osoba dočekana otvorenih ruku, rekao je Morton koji je ove godine pisao biografije i o Wallis i Markle, usporedivši pripadnicu elite iz Baltimora s televizijskom glumicom miješanog porijekla iz Los Angelesa.

"Obitelj Wallis Simpson bila je vlasnik robova", dok su potomci majke Mehan Markle "i sami bili robovi", naglasio je za AFP.

''Edward i Wallis bili bi iznenađeni transformacijom britanske monarhije u zadnjih 80 godina", zaključio je.

Hladna dobrodošlica

Utjecaj Wallis na Edwarda zabrinjavala je kraljevsku obitelj. Ona je smatrana politički, vjerski, društveno i moralno neprihvatljivom za potencijalnu kraljicu. Da se Edward oženio ne odričući se svoje titule, usprkos savjetu britanskog premijera Stephena Baldwina koji je smatrao da i narod treba odlučivati o budućoj kraljici, britanska vlada bi morala dati ostavku i time bi nastala kriza.

No Edward je abdicirao, a par se vjenčao u francuskom dvorcu 1937. godine. Te su godine posjetili Adolfa Hitlera, što je izazvalo uzbunu i pokrenulo tvrdnje da par simpatizira naciste. Život su proveli u predgrađu Pariza, okruženi bogatim prijateljima.

Edwardova abdikacija viđena je kao sebični i neodgovorni čin, odbacivanje kraljevske dužnosti. Njegov nasljednik i brat, kralj George VI., pokušao je od monarhije stvoriti upravo suprotno - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj je smjer nastavila i njegova kći, sadašnja kraljica Elizabeta II.

Markle će se dobro uklopiti u takav svijet. Bila je zastupnik Ujedinjenih naroda za osnaživanje žena i globalni veleposlanik za humanitarnu agenciju World Vision Canada.

"Ona je mogla biti diplomat, političarka, odvjetnica", smatra Morton.

"Meghan je svakako spremna za kraljevsku obitelj. Dokazala se", dodao je.

Era promjena

Markle i Wallis na dva su kraja ere promjena u dinastiji Windsor i britanskom društvu koje je danas multirasno, manje vezano za anglikanski vjerski moral i u kojemu četiri od deset brakova završe razvodom. Na prijelazu stoljeća se razvelo troje kraljičinih najstarijih sinova.

Harryjev otac princ Charles, nasljednik trona, 2005. se vjenčao svojom drugom suprugom Camillom. I ona se ranije razvela. Njihov građanski brak također je započeo u Kapelici svetog Jurja.

(Hina)