Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnji dan 1977. godine umro je Kralj rock and rolla. Od tada je viđen više puta nego za života...


Elvis Aaron Presley pronađen je 16. kolovoza 1977. overdoziran na zahodskoj školjci, sasvim nedostojno za jednog kralja. No, ako ga od toga dana nijednom niste ugledali, spadate u malobrojan krug nesretnika koji još nisu imali tu čast. Prema brojnim svjedočanstvima, Elvisa su najviše puta zapazili u velikim trgovačkim lancima, a kako je i u nas zavladala manija otvaranja šoping centara, nemojte da vas napusti nada - možda danas 74-godišnji glazbenik obavi kupovinu i u nekom od naših predgrađa.

Vezani članci Slika nije dostupna Kakav život: Od luksuza do prodavanja hrane u kombiju! Slika nije dostupna Izložba koja je osvojila svijet stigla u Split!

Elvis je vjerojatno jedna od rijetkih javnih osoba koja bi bez problema mogla lažirati vlastitu smrt. Još za života broj njegovih imitatora brojio se u tisućama, a danas ih je toliko da bi mogli ustanoviti i vlastitu naciju. Među toliko oponašatelja, Elvis bi mirne duše mogao obilaziti dućane, i ubirati komplimente prolaznika na doista vjernoj sličnosti 'originalu'.

Za mnoge, on upravo to i radi. Nekoliko autora tvrdi da je Elvis ustvari umro tek 1990., dok prema drugima, Kralj još uvijek živi. U knjizi 'Elvis' DNA Proves He's Alive', Bill Beeny tvrdi da je obavio DNA ispitivanje s Elvisove maramice, usporedivši ga s komadom tkiva koje je odstranjeno s tijela tijekom obdukcije. Pogađate - rezultati se ne podudaraju.

Viđenja Elvisa Presleyja češća su danas nego u doba njegova najveće popularnosti. Previše slavan i ovisan o raznim narkoticima, Elvis je posljednje godine života provodio zatvoren u četiri hotelska zida ili u Gracelandu, a pritisnut depresijom znao je po nekoliko dana provesti u krevetu, bez ikakvog dodira sa 'stvarnim' svijetom. Anonimnost je ono što mu je pred kraj najviše nedostajalo, pa upravo zato puno obožavatelja vjeruje u teoriju da je u jednom trenutku odlučio svoj život zamijeniti s jednim od brojnih profesionalnih oponašatelja njegova lika i djela. U grobu je, dakle, nekoliko godina kasnije završio imitator, a Elvis i dalje živi u domu umirovljenika negdje u Teksasu.

Mark McGinty, autor knjige 'Elvis and the Blue Moon Conspiracy', vjerojatno je otišao najdalje od svih. On je ustvrdio da je Elvis Presley osobno sudjelovao, uz Neila Armstronga i Buzza Aldrina, u prvom ljudskom slijetanju na Mjesec. Pritom je, tvrdi, došlo do nesreće u kojoj je Elvis poginuo, a NASA je u televizijski eter pustila snimku na kojoj su izrezani svi dijelovi na kojima se vidi pjevač. Kralj je, dakle, poginuo u svemiru 1969. godine, a do 1977. i dana 'službene' smrti, mijenjao ga je jedan od imitatora.

Elvis je bio tajni agent američke vlade za suzbijanje zloporabe droge - još je jedna u nizu teorija, za koju ima hrpa 'dokaza'. Unatoč uvriježenoj činjenici da je Elvis bio težak narkoman, pobornici ove teorije tvrde da je Kralj ustvari prezirao drogu, možda čak više i od komunizma. Zbog tih odlika pozvan je na razgovor s predsjednikom SAD-a Richardom Nixonom. Taj sastanak se stvarno i dogodio 20. prosinca 1970., a tada ga je, kaže legenda, Nixon pohvalio za pozitivan utjecaj koji ima na mladež te mu predložio da postanje tajni agent Odjela za narkotike, poznatom pod skraćenicom DEA.

Budući da je Elvis tada već bio u fazi da mu slava 'ide na jetra', prigrabio je nenadanu priliku da se vrati u toliko željenu anonimnost. Kako bi stvar doveo do apsurda, iscenirao je da umre baš od pretjerane doze narkotika, kako bi se u potpunom miru prepustio svom novog poslu, ali i skrio se od mafijaških obitelji kojima je navodno dugovao novac. Činjenica je da je policija u SAD-u provela opsežnu akciju hvatanja mafijaških čelnika po američkim gradovima istog dana kada je Elvis pronađen mrtav.

Pristalice ove teze tvrde da javnosti nikad nije dano na uvid službeno izvješće mrtvozornika, a stručnjaci za rukopis tvrde da je potpis na smrtovnici ničiji drugi nego Elvisov. Kralj rock and rolla zaustavlja putove droge svuda po svijetu i zato izvješća o viđenjima pokojnog rokera dolaze sa svih strana. Da bi potkrijepili ovo tumačenje Elvisovog života nakon smrti, neki autori nude i fotografiju u kojoj Elvis, prije svoje navodne smrti, džogira u službenoj trenerci agencije DEA.

Jedan od liječnika koji je vršio obdukciju na Elvisovim tijelom, čuvši sve moguće i nemoguće teorije o živom Elvisu, na svoj je način prokomentirao fenomen Elvisovog zagrobnog života: 'Tijekom obdukcije Elvisu sam odstranio srce, mozak i još nekoliko vitalnih organa. Ako je do tada i bio živ, nakon mojeg tretmana sasvim sigurno je umro.'