Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljednja Dox događanja u sklopu ovogodišnjeg ZagrebDoxa donose premijere dva tematski različita dokumentarca, te brojne druge filmove i svečanu dodjelu nagrada u 22 sata u zagrebačkom Kaptol centru.


Posljednjeg festivalskog dana u 14 sati u dvorani broj 1 američki redateljski dvojac, braća Bill i Turner Ross vode vas u svoj rodni grad Sidney u Ohiju u filmu '45365'. Na lokalni sajam u okrugu Shelby, Elvis Jr. pjeva iz sveg glasa, sredovječna majka i njezin sin raspravljaju o zajedničkoj navici pušenja marihuane, a u lokalnoj brijačnici ogovara se uz zujanje mašinice. Film je dobitnik HBO – ove nagrade za nove talente.

Vezani članci Slika nije dostupna Film o mafijaškom ubojstvu na Cvjetnom trgu otvara ZagrebDox Slika nije dostupna ZagrebDox počinje 27. veljače

U istom terminu u dvorani broj 4 prikazuje se zadnja epizoda serije 'Robna kuća' iz programa Y(o)u nostalgija autora Igora Stoimenova, 'Bijelo dugme i raspad Jugoslavije'. Grupa Bijelo Dugme u svojih je 15 godina postojanja dijelila sudbinu države čiji je simbol bila. Kroz četiri epizode serijala redatelj priča priču o raspadu zemlje: od 1974. kada je donesen Ustav do 1989. kada je svima postalo jasno da se SFRJ raspada.

>> 'Evo nas, napokon smo umrli!'

>> ZagrebDox: Premijera filma 'Bajaga – muzika na struju'!

Film 'Mali stranac' iz regionalne konkurencije autorice Nine Kusturice na rasporedu je u 16 sati u dvorani broj 3; to je priča o tinejdžerima koji su napustili krizna područja i sami, nadajući se boljem životu, krenuli na vrlo opasno putovanje u Europu. Dane provode živeći punom snagom, glasni su, otvoreni i zaljubljeni.

U dvorani broj 1 u 18 sati očekuje vas film autora Tamare Trampe i Johanna Feindta iz programa Suvremenog njemačkog dokumentarca, 'Bijeli gavrani – noćna mora u Čečeniji', o snažnom svjedočanstvu razarajućeg učinka rata.
Nova porcija Happy Doxa gledatelje očekuje od 18 sati u dvorani broj 3. Boris Veličan odvesti će vas put Istoka, na davnu rutu kojom je nekad davno krenuo i slavni Marko Polo – Putem svile. 'Odavde do Tralala' je film ceste koji prati ljude na spomenutom Putu svile, koji je autor proputovao u dva navrata: neposredno prije 11. rujna 2001. i 2008. godine.

Ruski film 'Privatno' Mihaila Zheleznikova daje presjek vremena i prostora kroz autorovo odrastanje: poetska kolekcija školskih slika, dokumentarni prikazi vijesti i 8-milimetarski kućni filmovi spajaju se u autorovu nastojanju da zabilježi retrospektivu svog djetinjstva u SSSR-u i postsovjetskom Sankt Petersburgu.

U 20 u dvorani broj 5 na programu je film iz novog ovogodišnjeg programa Stanje stvari: najnoviji višestruko nagrađivan film redatelja Joea Berlingera 'Sirova nafta' prati zloglasni slučaj 'amazonskog Černobila', 13-godišnju bitku između lokalnih zajednica gotovo uništenih bušenjem nafte i Chevrona, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte.

Posljednji večernji termin od 22 sata u dvorani broj 4 donosi uratke iz programa Kontroverzni dox: Australac Ian Walker u filmu 'Ja, psihopat' uhvatio se u koštac s pravim psihopatom, prateći ga na njegovoj potrazi za dijagnozom. Ukoliko su vam draže neke veselije teme, dvorana broj 5 u istom terminu donosi filmove iz programa Happy dox: ‘Izum doktora Nakamatsa‘ prati vrlo karizmatičnog izumitelja koji je godinama prije IBM-a izumio floppy disketu i koji drži svjetski rekord u broju izuma – ima uknjiženih 3.300 patenata u odnosu na Edisonovih tisuću. Drugi film u bloku Happy doxa je 'Dobro jutro, Lenjine!' redatelja Konrada Szolajskog, film o britanskim turistima koji žele doživjeti 'iskustvo komunističkog poljskog seljaka', pa tako muzu krave, jedu krumpire i prepuštaju se uživanju u votki.

Dox događanja: 'Selo bez žena' i film o Severini!

Posljednja Dox događanja u sklopu ovogodišnjeg ZagrebDoxa donose premijere dva tematski različita dokumentarca.

U 20 sati u dvorani broj 1 na rasporedu je film 'Selo bez žena' autora Srđana Šarenca. Spomenuti sarajevski autor donosi priču o Zabrđu, selu na jugu Srbije u kojem u posljednjih 15 godina sedam muškaraca živi bez žena. Ako ostanu neženje, selo će nestati. Njihov plan je pronaći žene koje su spremne suočiti se s teškim životnim uvjetima u Zabrđu.

Film 'Kad se pretvorim u Severinu' snimatelja i sve traženijeg redatelja glazbenih spotova Darka Drinovca prikazuje događaje uoči i tijekom Severininog koncerta u Beogradu 17. listopada 2009. na kojem je prisustvovalo 20 tisuća ljudi. Premijera spomenutog filma održat će se u 22 sata u dvorani broj 3.

Dox događanja osmišljena su u svrhu pružanja prostora filmovima koji će premijerno biti prikazani na festivalu. Pored sudjelovanja autora i filmske ekipe, nakon projekcija biti će organizirani i razgovori s autorima: tako će biti omogućena direktna komunikacija između autora i publike.

Doznajte više na službenim stranicama ZagrebDoxa!