Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor Canneskog festivala primio je ovih dana otvoreno pismo dvoje poznatih BiH redatelja.


Nakon što je redatelj Emir Kusturica ove godine u Cannesu za vrijeme zvaničnog otvaranja prošetao je crvenim tepihom, pozdravivši publiku i novinare s podizanjem tri prsta, BiH filmska redateljica Jasmila Žbanić i kazališni redatelj Haris Pašović su odlučili reagirati s otvorenim pismom upućenom direktoru Canneskog festivala, u kojem traže da se i njega, kao redatelja Larsa Von Triera, trebalo izbaciti s festivala zbog simpatiziranja fašizma. Pismo vam prenosimo u cijelosti.

>> Lars Von Trier izbačen s filmskog festivala u Cannesu

Vezani članci Slika nije dostupna 'Stanković pretvara intervju u puku neprijatnost' Slika nije dostupna Ruski predsjednik Medvedev obožava Kusturičine filmove

'Za g. Thierry Fremonta i g. Gilles Jacoba

Pozdravljamo odluku da se festival distancira od primjedbi danskog filmskog redatelja Larsa Von Triera, čovjeka koji je otvoreni simpatizer fašizma i sebe zove nacistom. U isto vrijeme, zbunjeni smo dvostrukim standardima festivala u vezi sa srpskim redateljem Emirom Kusturicom, dugogodišnjim pristašom ratnih zločinaca iz balkanskih ratova devedesetih godina.

Tokom opsade Sarajeva 1992-95. mnogi europski intelektualci podigli su glas protiv njegovog uništenja, dok je Emir Kusturica koji je rođen u Sarajevu snimao filmove koje je sponzorirao tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, organizator balkanskih zločina.

Čak i danas Emir Kusturica podržava Radovana Karadžića, naziva ga 'herojem' i izvodi pjesme koje 'poetski' slave njegov heroizam, bez obzira što mu Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu sudi za genocid u Srebrenici i masovna ubojstva nesrba u zarobljeničkim kampovima širom Bosne.

Uz sve poštovanje prema pravu umjetnika da budu ludi, izgubljeni ili bizarni – tražimo od g. Thierry Fremonta i g. Gilles Jacoba da primijene iste standardi na sve one koji podržavaju ratne zločince, uključujući Emira Kusturicu.

Canneski festival je jedan od najvećih filmskih događaja u svijetu i samim tim ima odgovornost prema publici širom svijeta, naročito ove godine kad prisustvujemo rastućem trendu europskog fašizma.'