Obavijesti Pretražite Navigacija
Kao Larsa Von Triera

Žbanić i Pašović: Kusturicu treba izbaciti iz Cannesa zbog fašizma!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Canneskog festivala primio je ovih dana otvoreno pismo dvoje poznatih BiH redatelja.

Nakon što je redatelj Emir Kusturica ove godine u Cannesu za vrijeme zvaničnog otvaranja prošetao je crvenim tepihom, pozdravivši publiku i novinare s podizanjem tri prsta, BiH filmska redateljica Jasmila Žbanić i kazališni redatelj Haris Pašović su odlučili reagirati s otvorenim pismom upućenom direktoru Canneskog festivala, u kojem traže da se i njega, kao redatelja Larsa Von Triera, trebalo izbaciti s festivala zbog simpatiziranja fašizma. Pismo vam prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Emir Kusturica: 'Stanković pretvara intervju u puku neprijatnost' Slika nije dostupna Emir iznenađen Ruski predsjednik Medvedev obožava Kusturičine filmove

>> Lars Von Trier izbačen s filmskog festivala u Cannesu

'Za g. Thierry Fremonta i g. Gilles Jacoba

Pozdravljamo odluku da se festival distancira od primjedbi danskog filmskog redatelja Larsa Von Triera, čovjeka koji je otvoreni simpatizer fašizma i sebe zove nacistom. U isto vrijeme, zbunjeni smo dvostrukim standardima festivala u vezi sa srpskim redateljem Emirom Kusturicom, dugogodišnjim pristašom ratnih zločinaca iz balkanskih ratova devedesetih godina.

Tokom opsade Sarajeva 1992-95. mnogi europski intelektualci podigli su glas protiv njegovog uništenja, dok je Emir Kusturica koji je rođen u Sarajevu snimao filmove koje je sponzorirao tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, organizator balkanskih zločina.

Čak i danas Emir Kusturica podržava Radovana Karadžića, naziva ga 'herojem' i izvodi pjesme koje 'poetski' slave njegov heroizam, bez obzira što mu Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu sudi za genocid u Srebrenici i masovna ubojstva nesrba u zarobljeničkim kampovima širom Bosne.

Uz sve poštovanje prema pravu umjetnika da budu ludi, izgubljeni ili bizarni – tražimo od g. Thierry Fremonta i g. Gilles Jacoba da primijene iste standardi na sve one koji podržavaju ratne zločince, uključujući Emira Kusturicu.

Canneski festival je jedan od najvećih filmskih događaja u svijetu i samim tim ima odgovornost prema publici širom svijeta, naročito ove godine kad prisustvujemo rastućem trendu europskog fašizma.'

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene