Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati hrvatski glumac Vanja Drach umro je danas u 77. godini, nakon kratke i teške bolesti u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac.


Velikan hrvatskog glumišta i filma bolovao je od teškog oblika raka pluća. Bolest ga je brzo svladala u bolničkom krevetu.

Vezani članci Slika nije dostupna Luka je simpatizere Reala oduševio još nečim! Slika nije dostupna Ma kakvi skandali?! Samo zdravi život!

Vanja Drach rođen je u Bošnjacima pokraj Vinkovaca 1932.

Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 1956. Nakon završenog studija dvije godine glumi u Dramskom Kazalištu 'Gavella', a potom prelazi u Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu.

Od 1975. kao slobodni umjetnik najviše nastupa u 'Teatru u gostima', a povremeno u Teatru ITD te na Dubrovačkom ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. Nakon pet godina vratio se u HNK.

Glumački talent potvrdio je u antičkim dramama, Shakespeareovim tragedijama i komedijama, Moliereovim komedijama te interpretacijama likova Miroslava Krleže.

Uz brojne značajne kazališne uloge Vanja Drach je odigrao više od dvadesetak uloga u igranim filmovima različitih žanrova (H-8, Careovo novo ruho, Godišnje doba, Za sreću je potrebno troje...) i televizijskim dramama i serijama (Kapelski kresovi, Nepokoreni grad, Gruntovčani, Lud, zbunjen, normalan...).

Desetljećima je surađivao i u dramskom programu Hrvatskog radija.

Dobitnik je nagrade Tito Strozzi (1994.) Nagrada Vladimir Nazor 2005. za životno djelo.

brzojave sućuti obitelji Drach uputili su Ministar kulture Božo Biškupić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.