Crno-crvena 'svjetlosna zraka' koju je u konačnici dizajnirao George Barris prodaje se za 120 tisuća funti.


Crno-crveni specijalno naručeni Batmobile koji se pojavljivao u serijama o Batmanu od 1966. do 1968. godine prošlog stoljeća, a kojega je dizajnirao George Barris, od jučer je u prodaji za 120 tisuća funti. Automobil se pojavio kao Fordov koncept pod imenom Lincoln Futura, osmišljen već 1954. godine. Karoserija je napravljena u talijanskoj Ghiji, kada su tamošnji dizajneri osmislili tri stupca koja su postavili tako da automobil dobije liniju svjetlosne zrake.

Vezani članci Colin Farrell Ovo je jedan od najseksi muškaraca današnjice, a njegova zapanjujuća transformacija ostavlja bez teksta Slika nije dostupna Batmobile ili Formula 1?

1959. godine Futura je sportski osvježena crvenom bojom i to za potrebe filma 'It Started With A Kiss' s Debbie Reynolds i Glennom Fordom u glavnim ulogama. 1965. godine televizija ABC je krenula u projekt 'Batman show', kada su od Georgea Barrisa naručili posebno dizajnirani automobil. O cjelokupnom dizajnu mislio je Dean Jeffries koristivši Cadillac iz 1959. godine, ali kada su iz studija javili da žele automobil brži od onoga kakvog je mogao napraviti, vratio ga je nazad Georgeu Barrisu.

Kada Batmobila sustignu godine

Imavši samo tri tjedna vremena, Barris je odlučio da će umjesto izgradnje automobila od temelja, radije transformirati Futuru, te zaposlio Billa Cushenberryja da obavi metalne modifikacije. Kada je započelo snimanje serije shvatili su da su Futuru stisle godine - počeo se pregrijavati, 'crko' mu je akumulator, a skupe Mickey Thompson gume naprosto su eksplodirale. Do sredine sezone snimanja, motor i mjenjač su zamijenjeni s Ford Galaxieovima. Najčešći vizualni identitet automobila, kako ovog tako i onih u budućnosti, je stražnji raketni potiskivač koji obično bljuje vatru i tako automobilu omogućuje brzi start.

>> FOTO: Modni mačak kao skuhani Batman!

Gadgeti

-Bat-pretinac za rukavice
-Infracrvena Bat-prašina koja svijetli u mraku, ali vidljiva samo kroz specijalno zatamnjeno Bat vjetrobransko staklo
-Bat-turn Lever koji izbacuje padobran kako bi automobil brzo skrenuo za 180 stupnjeva
-Bat-deflektor koji odvraća pažnju signala kriminalaca i odvodi ih do Bat-spilje usred ničega
-Bat-zraka
-Super moćni Bat-magnet koji iz daljine može otvarati željezna vrata
-Skriveni Bat-laser
-Protupožarni aktivator koji Batmobile ispunjava pjenom