Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska krimi-drama 'Gomorra' sasvim sigurno nikoga neće orasopoložiti, već baciti u još dublju depresiju. Grozno je to kada vas jedan odličan film baca u depresiju. S druge strane Jim Carrey je u filmu 'reci da' svoj prepoznatljivi stil pretjeranog kreveljenja uspio obuzdati i svesti na prihvatljivu mjeru.


Kino: GOMORRA - Ocjena: 8/10

Vezani članci Slika nije dostupna Nema sindikalne povorke za Praznik rada Slika nije dostupna Portugalski Eurosong bend pjesmom ujedinio 30.000 prosvjednika!

(Gomorra) Režija: Mateo Garrone, Uloge: salvatore Abruzzese, Simeone Sacchettino, Salvatore Ruocco, Vincenzo Fabricino

Sječanj je najokrutniji mjesec u godini. I možda najbolji lijek protiv depresije koja suvereno vlada prvim mjesecom u godini je odlazak u kino i opuštanje uz lijep film. Da, samo treba izabrati pravi film. Talijanska krimi-drama 'Gomorra' sasvim sigurno nikoga neće orasopoložiti, već baciti u još dublju depresiju. Grozno je to kada vas jedan odličan film baca u depresiju. Ali ako se sjetimo one narodne 'klin se klinom izbija', sječanjska depresija, debeli minus na tekućem računu i sve ostale usputne nedaće izgledaju kao godišnji odmor iz snova u usporedbi s onime što se događa u napuljskom krimi-miljeu, a o čemu brutalno realno svjedoči 'Gomorra' u režiji Matea Garronea.

Film je nastao prema knjizi novinara Roberta Saviana (u Italiji je knjiga prodana u više od milijun primjeraka), a od kada je ugledala izloge knjižara novinar je dobio stalnu policijsku zaštitu. Nakon prvih nekoliko kadrova filma gledatelju postaje kristalno jasno zbog čega novinaru napuljska mafija prijeti smrću. Kroz priče nekoliko likova detaljno su opisani modusi na koji način je ustrojena i kako točno funkcionira ta zločinačka organizacija. I nema tu nikakve, u doslovnom smislu riječi filmske ljepote na kakvu smo navikli u primjerice trilogiji 'Kum' ili čak za nijansu brutalnijima 'Dobrim momcima' i 'Licu s ožiljkom'.

U 'Gomorri' je mafija prikazana brutalno dokumentaristički. A kada smo već kod 'Lica s ožiljkom' valja reći da je glavni junak tog filma Tony Montana (Al Pacino) glavni idol i uzor klincima s napuljskih ulica kojima je glavni cilj zadobiti povjerenje mafije i jednog dana početi raditi za njih.

'Gomorra' je usporediva s još jednim iznimno brutalnim i kvalitetnim filmom. Riječ je o 'Božjem gradu' Brazilca Fernanda Meirellesa. Ali opet 'Gomorra' je depresivniji i mračniji film. U 'Božjem gradu' uglavnom je sunčano vrijeme, a u 'Gomorri' su likovi u eksterijerima uglavnom stisnuti teškim, tmurnim i olovnim nebom koje nedvojbeno asocira na bezizlaznost i apokaliptičnost situacije.

'Gomorra' je vrlo neugodan i depresivan film, ali s druge strane fascinantan kao autentični kolaž okrutnog života koji nas okružuje. Dakle, ako od odlaska u kino tražite opuštanje i odmor 'Gomorru' obavezno izbjegnite, mada je riječ o filmu kojeg nikako ne bi bilo pametno propustiti.


RECI DA - Ocjena: 7/10

(Yes Man), Režija: Peyton Reed, Uloge: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Terence Stamp

A sada nešto potpuno drugačije od prvog recenziranog filma u ovotjednom izdanju rubrike. 'Reci da' je prava komedija za podizanje dobrog raspoloženja i idealan film za pokušaj bijega iz depresivne siječanjske svakodnevice. Bez nekih dodatnih informacija o filmu dobronamjerni bi gledatelj mogao pomisliti, na osnovi naslova, da je riječ o klasičnoj romantičnoj komedijici u kojoj glavni lik proživljava muke i skuplja hrabrost kako da zaprosi odabranicu svoga srca. Odnosno, strepi hoće li njezin odgovor biti 'da' ili možda 'ne'.

Na svu sreću 'Reci da' nema nikave veze s prosidbom. Film bi se dao opisati kao kvalitetnija i pametnija verzija komedije 'Lažljivac' u kojoj je Jim Carrey glumio lažljivog dovjetnika koji jednog dana gubi moć laganja. Carrey u 'Reci da' ne glumi odvjetnika, ali je relativno blizu, glumi namrgođenog, negativnog bankara čiji odgovor glasi 'ne' i prije nego što je dovršeno pitanje odnosno molba. Nakon odlaska na seminar za podizanje kvalitete života, naš junak više ništa ne može odbiti i na svaku ponudu kaže 'da'.

Naravno, tako slijepo pozitivan pristup životu donosi nevolje, a nevolje su redovito solidna baza za građenje dobrog humora.
Jim Carrey je u ovom filmu svoj prepoznatljivi stil pretjeranog kreveljenja uspio obuzdati i svesti na prihvatljivu mjeru. Zasluge za to sasvim sigurno pripadaju i redatelju Peytonu Reedu koji je do sada uglavnom radio na televizijskim produkcijama. Dražesna Zooey Deschanell u glavnoj ženskoj ulozi sasvim se dobro snašla uz ovako primirenog Carreyja. A šlag na tortu dobrih glumačkih nastupa dodaje Terence Stamp u ulozi lifestile gurua.

Bjelodano je da je 'Reci da' film cijepljen od originalnosti. Međutim, ugodnije je uvijek gledati neoriginalan dobar film, od lošeg originalnog. A imajući u vidu da hollywoodske scenariste već nekoliko godina trese teška stvaralačka kriza, 'Reci da' je sasvim pristojna komedija.

Prijašnje recenzije: 'Wall-E' - iznimka koja potvrđuje pravilo i loš 'Mamin novi frajer'

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju