Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Redatelj Roman Polanski već se treći dan nalazi u pritvoru u Švicarskoj. Prvi puta o slučaju su se oglasili njegovi francuski i poljski odvjetnici.


Međunarodni sukob oko pritvorenog redatelja nastao je kada su Francuska i Poljska pozvali Švicarsku da ga oslobodi uz jamčevinu te pritisne američke dužnosnike sve do državne tajnice Hillary Clinton. Američke vlasti žele izručenje Polanskog Americi te ga staviti pred lice pravde zbog seksualnog odnosa s 13-godišnjakom koji se dogodio prije više od tri desetljeća.

Vezani članci Slika nije dostupna Roman Polanski izlazi na slobodu! Slika nije dostupna Roman Polanski vjeruje kako su Poljaci uz njega

Dakle, bio je jako šokiran, a njegova obitelj, znači supruga i djeca još više. On je borac, čovjek koji je u životu prošao kroz brojna teška razdoblja Francuski odvjetnik Herve Temime

Roman Polanski, vlasnik dvojnog državljanstva, već je treći dan u pritvoru nakon što ga je švicarska policija uhitila na temelju međunarodne potjernice. Redatelj je u Zürich stigao na filmski festival primiti nagradu za životno djelo. Vlasti u Los Angelesu smatraju da je Polanski 'osuđeni kriminalac i bjegunac'.

I dok Romanov švicarski odvjetnik Laurent Erni odbija komentirati slučaj, njegov francuski odvjetnik Herve Temime rekao je kako će pravni tim pokušati dokazati da je zahtjev Amerike za uhićenjem bio nezakonit te da bi Oscarom nagrađeni redatelj trebao biti pušten iz švicarskog pritvora.

Uhićenje izazvalo bučan protest

'Dakle, bio je jako šokiran, a njegova obitelj, znači supruga i djeca još više. Ispričali smo kakvu sve podršku dobiva i to iz cijelog svijeta. To ga je uvelike utješilo, ali je naravno i dalje šokiran. On je borac, čovjek koji je u životu prošao kroz brojna teška razdoblja', ovim se riječima novinarima obratio Herve Temime.

Također, odvjetnik je napomenuo kako u Parizu Polanski nije bjegunac tražen zbog seksualnog zločina, već 'cijenjeni umjetnik i javna osoba koja nikada nije imala mnogo razloga za skrivanje'. Njegovo uhićenje u Švicarskoj izazvalo je bučan protest europskih poklonika te podcrtalo pitanje zašto američke vlasti reagiraju tek sada kada je Polanski otvoreno živio i radio u Europi već desetljećima.

>> Roman Polanski uhićen u Švicarskoj

>> Reakcije građana na slučaj Polanski: 'Sram te bilo Švicarsko!'

Tužitelji su rekli da su nekoliko puta kontaktirali zemlje koje nastoje uhititi Polanskog otkako je pobjegao 1978. godine. Glasnogovornik američkog State Departmenta P J Crowley nije ponudio niti jedan komentar na francuska i poljska viđenja situacije. 'Biti će potreba oko dva mjeseca da država Kalifornija ispuni formalni zahtjev za izručenje', kratko je nadodao Crowley.