Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavljeno pokretanje dvaju specijaliziranih HRT-ovih programa, jednog specijaliziranog za sport, glazbu i zabavu, te drugog programa s vijestima, nezakonito je.


Pokretanje specijaliziranih programa u obliku koji je najavljen ugrozit će daljnji razvoj TV tržišta, upozoravaju komercijalne televizije u Hrvatskoj. 

Vezani članci Mario Banožić, ministar obrane Opet oštre riječi: Ured predsjednika objavio dokumente koji demantiraju ministra obrane, pogledajte što su poručili Slika nije dostupna Nova TV i RTL Televizija pozdravljaju odgodu odluke o pokretanju HTV-a 3

Velika prijetnja privatnim televizijama 

RTL i Nova TV upozoravaju da će pokretanje trećeg i daljnjih HRT-ovih programa ugroziti njihovu ekonomsku podlogu, jer se, uz prihode od televizijske pristojbe koji su već godinama veći od ukupnog televizijskog marketinškog kolača, javnoj televiziji dopušta dodatna zarada od reklama. Preduvjet za pokretanje novih digitalnih programa je zakonska regulativa koja će omogućiti pokretanje dodatnih programa javne televizije samo pod uvjetom da se takvi programi bave javnim interesom poput cjeloživotnog obrazovanja ili kulture. 

'Bilo kakav gubitak prihoda od oglašavanja u korist javnog nakladnika ugrožava ekonomsku podlogu obaju privatnih nakladnika, jer HRT ne prestaje zalaziti na teritorij komercijalne televizije, a istovremeno ne ispunjava svoju javnu funkciju. Tehnički smo potpuno spremni za razvijanje novih programa i zainteresirani za širenje, ali dok se zakonski i tržišni okviri ne promjene, ono neće biti komercijalno isplativo', tvrdi Dražen Mavrić, generalni direktor Nove TV. 

'Najavljeno pokretanje dodatnih HRT-ovih programa posve je nezakonito. Ono krši odredbe hrvatskog i europskog zakonodavstva o državnim potporama. Ne postoji ni zakonska osnova za dodjelu digitalnih frekvencija novim programima, osobito ne bez javnog natječaja. Frekvencije koje su nam dodijeljene kad smo počeli s emitiranjem 2004. godine nekad je koristio HTV 3 koji je ugašen zbog liberalizacije TV tržišta. Oživljavanje trećeg programa ugrozit će poslovanje komercijalnih televizija koje žive od oglašavanja i koje su ionako u nepovoljnom položaju jer HTVHRT, uz RTV pristojbu ubire sredstva od oglašavanja. Zakonom propisana oglašivačka minutaža HTV-a diskriminira komercijalne televizije i postavlja ih u katastrofalan tržišni položaj!', izjavio je Christoph Mainusch, predsjednik Uprave RTL Televizije.

Najavljeno pokretanje HRT-ovih specijaliziranih programa posljednji je primjer koji dugoročno ne pogoduje razvoju televizijske tržišne utakmice s obzirom na dominantnu poziciju HRT-a u području komercijalnih programa, što je jedinstvena pozicija jedne javne televizije u Europi, zaključuju komercijalne televizije Nova TV i RTL. 

Nezakonit čin 

Pokretanje dodatnih HRT-ovih programa bilo bi eklatantno kršenje hrvatske regulative o elektroničkim medijima i državnim potporama, ali i obvezujućih ugovora između Republike Hrvatske i Europske unije te bi mogli dovesti do problema prilikom ulaska Hrvatske u EU. 

Programi HRT-a morali bi služiti javnosti. Moraju imati edukativnu i informativnu ulogu da bi opravdali svoje financiranje iz RTV pristojbe. Programi kakve je HRT najavio, specijalizirani za sport i zabavu, ne smiju se financirati iz pristojbe. Financiranje HTV-a 3 iz javne pristojbe predstavljalo bi nepoštenu konkurenciju postojećim komercijalnim TV postajama. 

Nadalje, HRT nema pravo pokretati nove digitalne programe u Hrvatskoj, jer ne postoji zakonska osnova koja bi dopuštala digitalno zemaljsko emitiranje bilo kojeg drugog programa osim četiriju postojećih, HRT1, HRT2, Nova TV i RTL Televizija. Tek nakon prelaska ovih programa s analognog na digitalno emitiranje, što se vjerojatno neće dogoditi prije 2011., HRT može zatražiti nove digitalne frekvencije za nove programe kroz objektivan, transparentan i nediskriminirajući javni natječaj.