Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osnovni problem filma 'Građanin opasnih namjera' je nezgrapno sklepan scenarij s mnogo rupa i još više neoriginalnosti.


KINO: Građanin opasnih namjera - Ocjena: 4/10

(Law Abiding Citizen) Režija: F. Gary Gary, Uloge: Jamie Foxx, Gerard Butler, Colm Meaney, Bruce McGill, Leslie Bibb

Vezani članci Slika nije dostupna Još jedan: Gerard Butler završio na odvikavanju Slika nije dostupna Evo kako je prije jedanaest godina izgledao jedan od najvećih seks simbola današnjice!

'Građanin opasnih namjera' na razini priče ne nudi ništa posebno originalno ni intrigantno. Riječ je o trileru u kojem se mirnom obiteljskom čovjeku Clydeu Sheltonu (Gerard Butler) život potpuno raspadne kad mu dvojica provalnika pred očima siluju i ubiju ženu i kćerku. Zločinci ubrzo bivaju uhićeni, međutim, tužitelj Nick Rice (Jamie Foxx) se u strahu od poraza u sudnici nagodi s jednim od zločinaca što kod Clydea izazove šok. Deset godina nakon suđenja Clyde uzima pravdu u svoje ruke i nema milosti ni za koga, od zločinaca, preko odvjetnika, pa do sudaca.

Osnovni problem filma 'Građanin opasnih namjera' je nezgrapno sklepan scenarij s mnogo rupa i još više neoriginalnosti. Ideja je valjda bila napraviti priču koja bi otprilike imala napetost kultnog klasika ' Kad jaganjci utihnu', mračnu atmosferu Fincherovog 'Sedam' i brutalnost karakterističnu za serijal filmova 'Slagalica strave'. Kopiranje prva dva filmska uzora definitivni nije uspjelo zato jer je za to potrebno i znanja i suptilnosti, ali i redateljske imaginacije. Svega toga u 'Građaninu opasnih namjera' nasušno nedostaje. S druge strane brutalnost i krvavost 'Slagalice strave' je sasvim fino prenesena – pa tko voli filmove u kojima ima krvi do koljena, bez nekakvog posebnog razloga samo neka izvoli.

Drugi segment filma koji posebno smeta jest grozno loš ritam. Kreatori su se čini se svojski trudili napraviti film koji će biti 'napet kao kišobran' od prve do posljednje sekunde. Istina, furiozni ritam traje konstantno, međutim odlika dobrog trilera je spuštanje i dizanje tenzija, te na kraju rasplet. Upravo zbog toga brojne brutalnosti u filmu prosječnog će gledatelja prije umoriti nego zgranuti.

Što se glumačkih nastupa tiče, Jamie Foxx ne zaslužuje niti jednu lijepu riječ. Čovjek je u ulogu ušao krajnje rutinerski i pokušao se izvaditi na staru slavu koja, ruku na srce, unatoč svojevremeno osvojenom Oscaru, nikada nije bila podkrepljena zanimljivim i glumački intrigantnim nastupima.

S druge strane Gerard Butler zaslužuje pohvalu. On je glumac čija je karijera u uzletu i u kreaciji poludjelog ubojice i terorista pokušava u svakoj sceni dati svoj maksimum. Uostalom, Butler je toliko dobar da će gledatelj tijekom čitavog filma navijati uptavo za njega iako su ga tvorci filma od samog početka deklarirali kao zločinca. S druge strane Jamie Foxx kao borac za pravdu apsolutno je neuvjerljiv i na mahove iritantan.

Sve u svemu jedino što u 'Građaninu opasnih namjera' vrijedi jest nastup Grerarda Butlera, ali nažalost kvalitetan nastup samo jednog glumca u trileru koji traje skoro dva sata, ne može u konačnici filmu kao cjelini donijeti prolaznu ocjenu.

Prijašnje recenzije: 'Bruno' - snažna kampanja za slab film