Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Božićni vikend u SAD-u oborio je rekord po utršku kinodvorana. U blagajne se slilo 278 milijuna dolara.


Uspješna godina za holivudska filmska studija i kinoblagajne doživjela je spektakularni vrhunac tijekom božićnog vikenda. Naime, ukupna zarada (računa se utržak od petka do nedjelje) iznosi 278 milijuna dolara, što je za 17 milijuna više od rekordnog vikenda u lipnju prošle godine, kada je u kinima debitirao 'Vitez tame'.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Osvojili svjetsku publiku, ali ne i njih - Ovo su 'zabranjeni' filmovi Slika nije dostupna Milijarde su mu na sigurnom - odbačene optužbe protiv slavnog redatelja

Najsupješniji film proteklog vikenda je očekivano Cameronov 'Avatar' (75 milijuna), slijedi ga 'Sherlock Holmes' sa 65 milijuna te 'Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel' koji je zaradio 50 milijuna dolara.

'Avatar' ipak nije uspio oboriti rekord što se tiče zarade tijekom drugog vikenda prikazivanja (prvi je još uvijek 'Vitez tame'), no 3D spektakl Jamesa Camerona do sada je an američkom tlu zaradio impresivnih 212 milijuna, a pribroje li se milijuna zarađeni izvan SAD-a i Kanade, dolazi se do iznosa od 617 milijuna dolara. S obzirom da je njegovo u snimanje ukupno utrošeno 430 milijuna, investitori mogu biti zadovoljni.

>> 'Avatar' je najskuplji film u povijesti kinematografije

Analitičari predviđaju da će 'Avatar' uskoro ući u društvo odabranih filmskih ostvarenja koja su zaradila više od milijardu dolara. To je dosad uspjelo jedino 'Titanicu', 'Gospodaru prstenova' i 'Piratima s Kariba'.