Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaklada Bill i Melinda Gates osigurala je 287 milijuna dolara kako bi se ubrzao razvoj učinkovitog cjepiva protiv HIV-a, prenosi BBC.


Iznos će biti podijeljen na 16 dijelova i uručen skupinama istraživača diljem svijeta, a njihovi članovi morali su se obvezati da će međusobno više surađivati na razmjeni podataka o pronalaženju cjepiva protiv za sada neizlječivog AIDS-a. 

Vezani članci PR Odlučimo sami kakav svijet želimo gledati i zajedno pomozimo Ukrajini Slika nije dostupna Bill Gates donirao projekt izgradnje teleskopa

U 25 godina, otkad je virus prvi put otkriven, znanstvenici se bore da razviju učinkovito cjepivo.

- Nažalost, dokazano je da je razvoj učinkovitog cjepiva protiv HIV-a iznimno težak posao, unatoč predanim naporima mnogih znanstvenika diljem svijeta, zbog sposobnosti virusa da mutira i neprestano napada imunološki sustav čovjeka, rekao je dr. Nicholas Hellmann iz Odjela Zaklade Gates za HIV, tuberkulozu i reprodukciju.

On je objasnio kako se ovim načinom doniranja novaca želi postići da znanstvenici iz raznih dijelova svijeta koji rade na pronalaženju cjepiva protiv HIV-a uspoređuju najnovije rezultate i razmjenjuju iskustva te zajednički usmjere napore na stvaranje potrebnog cjepiva.

Novac je dobilo 165 znanstvenika iz 19 zemalja - među kojima neki rade u poznatim centrima za istraživanje, a drugi u manje poznatim laboratorijima.

Jedan od projekata koji će se financirati je pokušaj izoliranja
velikog broja antitijela ljudi i životinja uključujući i ljame, kako
bi se ustvrdilo mogu li ona neutralizirati HIV. Bit će financiran i
projekt na kojemu rade stručnjaci koji pokušavaju upotrijebiti viruse povezane s velike boginjama za moguće cjepivo.

Smatra se da je u svijetu do danas virusom HIV-a zaraženo ili je od AIDS-a oboljelo 40 milijuna ljudi

Ovo je do sada najveća investicija Zaklade Gates u istraživanja vezana za pronalazak cjepiva HIV-a, rekao je dr. Hellmann. 

Osim toga, Zaklada Gates radi na planovima čiji bi cilj bio zajamčiti da otkrića do kojih dođu znanstvenici u bilo kojoj razvijenoj zemlji svijeta budu dostupna i pristupačna i zemljama u razvoju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju