Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tamo gdje prestaje trag, tu počinje Istraga – moto je emisije koja je u četvrtak proslavila stoti rođendan.


Kriminalistički magazin Nove TV jedinstveni je TV format koji je već u prvoj sezoni osvojio gledatelje ali i sada u trećoj sezoni prikazivanja iz tjedna u tjedan privlači sve više gledatelja. Na strani velike popularnosti ove emisije je i broj slučajeva koji je novinarska ekipa riješila.

Vezani članci Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati Hitna pomoć Šok u Dalmaciji: Pacijenta koji je obilno krvario liječnik ostavio s tehničarima, a nakon njegove smrti lažirao podatke

Uz provjereno sjajnu ekipu: voditelja i novinara Roberta Valdeca, urednika Andreja Roru, analitičarku Dinu Grgurić, i autore Rekonstrukcije Gordana Stojića, Ivanu Mandić, Mirnu Kozinu i Žanu Čorić 'Istraga' obrađuje neke od najintrigantnijih zločina u Hrvatskoj.

Kroz brojne rekonstrukcije prisjetili smo se tako najvećih slučajeva u povijesti Hrvatske, ali i činjenice da zločin završava kaznom.

Stota, jubilarna emisija kriminalističkog magazina donijela je još jednu ratnu rekonstrukciju, a ovaj put se u jednoj od uloga našao i voditelj i novinar emisije Robert Valdec.

Rekonstrukcija govori o prisustvu Crvenih beretki na području Hrvatske. 

Široj javnosti je uglavnom nepoznato da je 1994. na području Banovine „operirala“ jedinica za specijalne operacije kojom je zapovijedao Milorad Ulemek, poznatiji kao Legija koji danas u Srbiji robija 40 -godišnju kaznu zatvora zbog ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića. Legiju će u rekonstrukciji odglumiti Robert Valdec. 

U rekonstrukciji stote 'Istrage' može se vidjeti kako su pripadnici navedene jedinice uzgajali i švercali drogu, pljačkali sve do čega su stigli, premlaćivali i potkradali pripadnike UN-a. 

Za potrebe MUP-a Srbije te vojske tzv. RSK ista je jedinica pod Legijinim zapovjedništvom od UN-a i ostalih mirovnjaka otela na desetke skupocjenih vozila. 

Ovotjedna rekonstrukcija prikazuje i nemoć pripadnika UN-a da zaštite sami sebe, a kamoli hrvatsko stanovništvo koje je ostalo živjeti na okupiranom području.