Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, imenovao je američkog glumca Georgea Clooneyja, koji se svesrdno zauzima za izbjeglice u sudanskoj pokrajini Darfuru, veleposlanikom mira Ujedinjenih naroda, izvijestila je glasnogovornica UN-a.


Glumac je izabran zbog njegovih golemih napora da pozornost međunarodne javnosti svrati na političke i socijalne krize u svijetu, izjavila je Michele Montas.

Vezani članci Slika nije dostupna Naizgled potpuno normalna fotka, ali...pogledajte BOLJE! Slika nije dostupna Svi bruje o njoj: Tko je 'hrvatska senzacija' koja je zavela slavnog glumca?

Clooney se tako pridružio osmorici svojih prethodnika na toj dužnosti kako bi pokušao poboljšati uvjete života milijarda ljudi diljem svijeta.

Prije njega, veleposlanici mira bili su Elie Wiesel, dobitnik
Nobelove nagrade, Yo-Yo Ma, kinesko-američki violončelist, američki glumac Michael Douglas, britanska primatologinja Jane Goodall, jordanska princeza Haya Bint Al Hussein, izraelski dirigent Daniel Barenboim, brazilski pisac Paulo Coelho i japanska violinistica Midori Goto.

"Izbliza ste se upoznali s problemima ratnih stradalnika, a završetak sukoba i ljudske patnje postali su za vas osobna zadaća", rekao je Ban čestitajući glumcu na njegovu "zalaganju da privuče pozornost javnosti i pokrene ju radi pomoći Darfuru".

Glumac je izjavio da je imenovanje za njega "velika čast".
"Nestrpljivo čekam početak suradnje s UN-om kako bi pridobio potporu javnosti za iznimno važnu stvar, na jednom od najmučnijih i najpogubnijih područja u svijetu", rekao je.

Clooney se istaknuo u međunarodnoj kampanji za pomoć humanitarnoj krizi u Darfuru, na zapadu Sudana, gdje je od šest milijuna stanovnika u gotovo pet godina život izgubilo dvjesto tisuća ljudi, a 2,2 milijuna moralo je napustiti svoj dom, prema podacima UN-a.

Svečanost imenovanja zakazana je za 31. siječnja u sjedištu UN-a.