Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po euru

Gužve u bankama kao da stiže apokalipsa: "Ja već tri dana ne mogu doći do svojeg novca"

Aktualno Galerija Dolazi euro - 1 Dolazi euro - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dolazi euro - 2 Dolazi euro - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dolazi euro - 3 Dolazi euro - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dragica Galerija 1/4 >>
Hrvatsku u petak navečer još 30-ak sati dijeli od uvođenja eura. Dan su ponovno obilježile gužve u bankama. Premda nije jasno zašto, jer u subotu u ponoć nećemo reći posljednje zbogom kuni. Plaćat će se njome još dva tjedna. Muke po euru donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Gužve u bankama kao da je u nedjelju apokalipsa, a ne Nova godina u kojoj uvodimo euro. Dragica iz Zagreba nije uspjela pronaći sitne eure.

"Nema. Ja cijeli dan tražim. I u Fini sam bila ali nema, ali neću se... Imam 100 bit će dobro", kaže gospođa Dragica.

Tko nema eure, a položio je kune sada opet diže i kune, a nerijetki su i problemi s mobilnim bankarstvom.

"Ja već tri dana ne mogu doći do svojih novaca. Kužite, zbog toga što mi piše da je unutarnji servis greška", kaže Branka iz Zagreba.

Nema greške ako prva dva tjedna plaćate i kunama. Ostatak biste trebali dobiti u eurima, ako ih trgovac ima, ako nema, opet vraća i kune, a tu bi kalkulatori mogli pokazivati različite iznose.

"U posebnim nekim krajnjim slučajevima ako dolazite i s kunama i eurima, a trgovci vam nemaju za vratiti eure nego vraćaju isto i kune i eure onda se može dogoditi mala razlika od 4 lipe, ništa strašno ali nama matematičarima je to zanimljivo", objašnjava matematičar Toni Milun. Više o tome čitajte >>OVDJE

Mnogima prekomplicirano. Drugi se pak ničim ne zamaraju.

"Ja sam promijenio sve što sam imao kune u eure i dobro, stavio na banku i to je to", kaže Ante iz Splita.

Tko nije - iduća prilika je 2. siječnja jer sutra banke uglavnom ne rade. Građane pak najviše brine što ćemo tek tad shvatiti koliko malo novca imamo.

"Problem je što sam ja do sad za dignit mirovinu moju i muževu morala imat puni novčanik, sad kad se budem vraćala doma imat ću skroz prazan novčanik, bit će malo euro", kaže građanka iz Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Ivo Bulaja ISPLATA OD VELJAČE Uskoro počinju prijave za obiteljsku mirovinu: Zamjenik ravnatelja HZMO-a za Dnevnik Nove TV otkriva detalje

Prosječna mirovina stat će u 15 novčanica, plaća u 40.

Do sad je mali džepić uglavnom bio rezerviran za medu. Najdražu kovanicu u Hrvata. Odlaze i slavuj i tunj, a mi smo se s mrkim medvjedom pozdravili i u Zološkom vrtu.

"Medo na kovanici je uvijek pokazivao ono što Hrvatska predivnog ima, a to je još uvijek preko 1000 medvjeda koji žive u prirodi, nešto s čime se, s drguim hrvatskim zvjerima, možemo ponositi," kaže ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova BOŽINOVIĆ ZADOVOLJAN Hrvatska broji do ulaska u šengenski prostor: Jedna stvar ipak se neće promijeniti

Zvjeri i životinje, osim, kune sada mijenjamo za Teslu, Hrvatsku i glagoljicu. Stići će nam i motivi iz drugih 20 zemalja eurozone - među njima i Mozart, kralj Albert, jagoda, tanker, Da Vinci, muflon, Triglav i brojni brojni drugi. Savjet za prilagodbu tražimo od Slovenaca.

"Mislim da će vama u Hrvatskoj biti lakše jer imate malo bolji tečaj. U Sloveniji je bilo 260 tolara za 1 euro, tu je 7 i po pa će bit ipak malo lakše", smatra Marko iz Slovenije.

Prilagodbe nema preko noći, no kako god okrenuli - množili, dijelili, zbrajali... u konačnici ćete imati isto novca kao i sada.

Sve o uvođenju eura čitajte >>OVDJE

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene