Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISPLATA OD VELJAČE

Uskoro počinju prijave za obiteljsku mirovinu: Zamjenik ravnatelja HZMO-a za Dnevnik Nove TV otkriva detalje

Aktualno Galerija Novi model obiteljskih mirovina Novi model obiteljskih mirovina Foto: DNEVNIK.hr Novi model obiteljskih mirovina Novi model obiteljskih mirovina Foto: DNEVNIK.hr Ivo Bulaja Ivo Bulaja Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV i Ivo Bulaja Galerija 1/4 >>
Umirovljenici će od Nove godine imati i malo više novca i to zahvaljujući novom modelu isplate obiteljske mirovine. Više informacija donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš koji se javio uživo ispred Zavoda za mirovinsko osiguranje gdje je razgovarao sa zamjenikom ravnatelja Ivom Bulajom.

"Pravo mogu ostvariti svi udovci i udovice koji primaju vlastitu mirovinu te postojeći korisnici obiteljske mirovine ako procijene da im se to isplati. Prijave počinju od 2. siječnja", izvijestio je reporter Dino Goleš i zamjenika ravnatelja HZMO-a pitao kakva je procedura.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Užasna situacija SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..." Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog

"Procedura je vrlo jednostavna, na stranicama HZMO-a dostupna je tiskanica, to jest, zahtjev za ostvarivanje prava na dio obiteljske mirovine. Isto tako u Narodnim novinama, u svim područnim službama, urednima i ispostavama HZMO-a. Isto tako u svim poslovnicama Hrvatske pošte, mogu predati zahtjev bez ikakvog troška. Zahtjev se pokreće, vrlo je jednostavan, potrebni su podaci o umrlom korisniku i o preživjelom", rekao je Ivo Bulaja.

Reportera je zanimalo koliko se mirovine od umrlog supružnika može naslijediti.

"27 posto obiteljske imovine umrlog supružnika. Važno je naglasiti da se upravo 1. siječnja obiteljske mirovine uvećavaju za 10 posto i mirovinski faktori za više korisnika su povećani za 10 posto, a najmanje mirovine su od 1. siječnja uvećane za tri posto. Osnovica je obiteljska mirovina koja bi pripadala iza smrti preminulog supružnika, od toga 27 posto čini osobne mirovine. Zbroj osobne mirovine i dijela obiteljske mirovine ne može prelaziti 80 aktualnih vrijednosti, to jest, 6212 kuna", rekao je zamjenik ravnatelja HZMO-a.

Prve mirovine će biti u eurima jer se zakon primjenjuje od 1. siječnja, a prve takve mirovine će se isplatiti u veljači.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene