Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INSPEKTORAT U AKCIJI

Građani bijesni zbog zaokruživanja, obrtnica objašnjava: "Cijene smo prilagodili da nema previše kovanica, to bi nam radilo problem zbog bankomata"

Aktualno Galerija Ivona Obrić iz Ceha frizera, kozmetičara i pedikera i Katarina Jusić Mezga Ivona Obrić iz Ceha frizera, kozmetičara i pedikera i Katarina Jusić Mezga Foto: DNEVNIK.hr Ivona Obrić iz Ceha frizera, kozmetičara i pedikera UO Rijeka Ivona Obrić iz Ceha frizera, kozmetičara i pedikera UO Rijeka Foto: DNEVNIK.hr Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnosti Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnosti Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Ne prestaje ljutnja građana zbog poskupljenja i zaokruživanja prilikom konverzije kuna u eure. Gotovo da nema djelatnosti koja nije povisila cijene. Od kafića preko knjižnica pa sve do teretana, zaokruživalo se posvuda, i to preko noći. No Dnevnik Nove TV doznaje da bi na vrata mnogima uskoro trebao pokucati Državni inspektorat.

Cent ili euro ovih se dana itekako broji. Nakon novogodišnjeg mamurluka građane je dočekao financijski šamar. Korekcije cijena naviše vidljive su svugdje, uključujući kafiće i restorane.

"Cijene su zaokružene na decimalu iznad treće decimale koja je iznosila pet u centima. Ako je kava koštala 12 kn, sada je 12,06 kn, odnosno 1,6 eura", rekao je Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnosti Hrvatske obrtničke komore.

"U dokumentima koje držim u ruci stoji da je ugostiteljima nabavna cijena ulaznih sirovina porasla za 13 posto. To znači da se cjenik od 2. 1. i od 8. 12. razlikuju za 13 posto", dodao je.

Cijene naviše zaokružili su frizeri, pa čak i neki stomatolozi. Članarina knjižnice Grada Zagreba više nije 50 kuna, nego sedam eura, što je 52,74 kune.

Pročitajte i ovo Kružni tok u BiH PRAVA DRAMA VIDEO "Tko im je dao vozačku?": Grad u BiH dobio kružni tok, ali ono što rade vozači izaziva salve smijeha

Pročitajte i ovo Željka Kinkela, Voditeljica Odsjeka darivatelja krvi TANKA GRANICA Iz Zagreba stiže apel o naglom padu zaliha krvi. Otkrivamo kakvo je stanje u riječkom KBC-u

Državni inspektorat već je u akciji. Kako je Dnevniku Nove TV potvrđeno, provjerava se pridržavanje Zakona o uvođenju eura te Zakona o zaštiti potrošača, odnosno opravdano ili neopravdano podizanje cijena.

"Poslovni subjekt mora dokazati, ako jest, zbog čega je došlo do porasta cijena proizvoda ili usluge, tj. je li riječ o neopravdanom povećanju cijena. Poslovni subjekti moraju dokazati povećanje stvarnim realnim troškovima. Proces konverzije kune u euro ne smije dovesti do povećanja cijena. Jučer i danas zaprimljeno je oko 60 prijava potrošača po kojima se, uz službene kontrole, postupa", objasnili su iz Inspektorata.

Opravdanja onih koji su preko noći zaokružili cijene naviše uglavnom su jednaka: rast drugih ulaznih troškova, najmova, komunalnih usluga. Što god bilo opravdanje, teško će umanjiti bijes građana šokiranih divljanjem cijena.

Nemaju problema s klijentima

O uvođenju eura i zaokruživanju cijena s Ivonom Obrić iz Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Rijeka razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

"Cijene su prilagođene tako da nema baš previše kovanica jer bi nam to radilo problem zbog bankomata, zato što oni ne primaju kovanice. Nešto je otišlo gore, nešto dolje, ali je sve u svemu postignuta je nekakva najzlatnija sredina", rekla je Obrić.

Pročitajte i ovo Ilustracija PRAVI EKSPERTI Pogledajte što nas očekuje, jedan blagdan bit će pravi izazov: Dobre vijesti za sve Hrvate koji vole spajati blagdane i praznike

Pročitajte i ovo Garaža u Zagrebu OTKRILI NAČIN IZRAČUNA Zagrebparking o cijenama parkiranja: "Može se primjenjivati pravilo zaokruživanja na dvije decimale"

Dodala je da ona, kao ni kolegice s kojima je pričala, zasad s klijentima nisu imale problema zbog zaokruživanja cijena.

"Ako je nešto, na primjer, koštalo oko 7,5 eura, zaokružili smo na sedam ili osam eura, ovisno o slučaju. Od početka prošle godine cijene su drastično rasle tako da je i moj cjenik od travnja skuplji. Cijene su lani počele ludovati tako da su nam tu već nastali problemi, a ne sa samim eurom. Problem je što je cijena nafte skočila i tu su se svi troškovi pri nabavi materijala počeli dizati", zaključila je Obrić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene