Obavijesti Pretražite Navigacija
OTKRILI NAČIN IZRAČUNA

Zagrebparking o cijenama parkiranja: "Može se primjenjivati pravilo zaokruživanja na dvije decimale"

Garaža u Zagrebu
Garaža u Zagrebu Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagrebparking osvrnuo se na zaokruživanje cijena parkiranja do kojeg je došlo zbog uvođenja eura i zbog čega su cijene parkiranja u nekim slučajevima veće nego prije konverzije.

Budući da je od Nove godine Hrvatska uvela euro, podružnica Zagrebparking Zagrebačkog holdinga izvršila je konverziju cijena parkinga iz kuna. Međutim, nakon toga došlo je do porasta cijena u nekim slučajevima. Na primjer, umjesto dosadašnjih 12 kuna, za sat vremena u prvoj zoni građani će izdvojiti 12,06 kuna, odnosno 1,60 eura.

Pročitajte i ovo Milan Bandić na otvaranju novog parkinga u prostoru bivše TŽV Gredelj (Foto: Robert Anic/PIXSELL) projekt od 1,2 milijuna kuna Zagreb dobio još jedan parking u središtu grada: "Cilj Zagrebparkinga nije profit, nego da građani budu zadovoljni" Slika nije dostupna SAMO DNEVNA KARTA Skuplje i od Gornjeg grada: Parking na Bundeku od danas 120 kuna!

Takve cijene u suprotnosti su s ranijom najavom Holdinga da će nova cijena u garažama u prvoj zoni biti 12 kuna po satu.

Iz Zagebparkinga tvrde da je sve napravljeno prema propisima i da su cijene konvertirane sukladno Zakonu o uvođenju eura. Također se pozivaju na uputu Ministarstva financija koja se odnosi na nemogućnost parkirnih automata da prihvate kovanice niske mase od jednog, dva i pet centi.

"Može se primjenjivati matematičko pravilo zaokruživanja na dvije decimale od kojih je druga decimala uvijek nula. Zaokruživanje se vrši na način da ako je druga decimala manja od pet, prva decimala ostaje nepromijenjena, a ako je druga decimala jednaka ili veća od pet, prva decimala povećava se za jedan", piše u priopćenju Zagrebparkinga.

Garaža u Zagrebu Zaokruživanje cijene parkiranja u Zagrebu (Foto: Zagrebparking)

Dodaju da su se cijene parkiranja od 2023. godine izjednačile cijene parkiranja u garaži u užem centru grada s cijenama vanjskog parkinga u prvoj zoni (1,60 eura po satu), dok u širem centru nove cijene parkiranja u garaži (1,10 eura po satu) i dalje ostaju povoljnije nego na vanjskom parkingu.

"Također, nakon ove promjene, cijene u garažama Zagrebačkog holdinga ostaju niže od cijena parkiranja u privatnim garažama koje su unatoč tome dobro popunjene. Što se tiče izjednačavanja cijena javnih garaža s vanjskim parkirališnim mjestima u centru grada, napominjemo da se radi o promjenama koje utječu na manje od pet posto ukupnog broja parkirališnih kapaciteta u gradu Zagrebu", piše u priopćenju.

Na kraju ističu da će Zagrebparking s novim sredstvima graditi nove javne garaže te da "u 2023. godini Zagrebački holding planira predstaviti novi sustav parkinga".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene