Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će godinu dana

VIDEO Ovako će izgledati izvlačenje readioaktivnog goriva iz Fukushime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tepco je počeo izvlačenje 400 tona otpadnog radioaktivnog goriva iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.

Tokyo Electric Power Company (Tepco) procjenjuje kako će operacija izvlačenja goriva trajati čak godinu dana, javlja Reuters. 'Nadam se da će izvlačenje goriva koje je započelo danas teći po planu i bez problema. Nastojat ćemo ne uznemiravati lokalno stanovništvo', rekao je u ponedjeljak Yoshihide Suga, glasnogovornik Tepca.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Završen remont Nuklearna elektrana Krško priključena na elektroenergetsku mrežu Tonči Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju TONČI TADIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, stručnjak objašnjava je li to opasno

>>Fukushima: Izlila se kontaminirana voda iz još jednog spremnik

Gorivo je pohranjeno u reaktorima u spremnicima pod vodom, a njegova radioaktivnost je 10 puta veća od atomske bombe koja je pogodila Hirošimu 1945. Dio spremnika je oštećen, te je prvo potrebno njih sanirati, a zatim krenuti s akcijom izvlačenja goriva. Spremnika je 1500, a najbitniji zadatak je izvući gorivo iz Reaktora 4 koji je naviše oštećen.

Operacija izvlačenja goriva samo je jedna od operacija dekontaminiranja cijele elektrane koje će trajati desetljećima i koštati milijarde dolara. Stručnjaci su ovaj projekt već prozvali 'ambicioznim'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene