Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija ruske policije

Uhićen "sibirski Isus": Sljedbenike uvjeravao da Rusijom upravlja Djevica Marija, a desna ruka bio mu je bubnjar iz boy benda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske vlasti uhitile su bivšeg prometnog policajca i vođu sibirskog kulta koji tvrdi da je reinkarnacija Isusa.

Helikopteri i specijalci opkolili su zajednicu koju vodi Sergej Torop (59), kojeg sljedbenici zovu Vissarion, te uhitili njega i dvojicu pomoćnika.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Vlasti su poručile kako će ga optužiti zbog organiziranje ilegalne religijske organizacije te iznuđivanja novca od sljedbenika i emocionalno zlostavljanje.

Toropa su maskirani specijalci odveli u helikopter, a uhitili su i njegove pomoćnike Vladimira Vedernikova i Vadima Redkina, bivšeg bubnjara sovjetskog boy benda.

Torop je 1989. izgubio posao prometnog policajca, a tvrdio je da je doživio ''buđenje'' kad je sovjetski režim počeo propadati. 1991. osnovao je pokret koji je danas poznat kao Crkva posljednjeg zavjeta.

Nekoliko tisuća sljedbenika njegova kulta živi u zabačenim zaseocima u sibirskoj regiji Krasnojarsk.

"Ja nisam Bog i pogrešno je gledati Isusa kao Boga. Ja sam živuća riječ Boga oca. Sve što Bog želi reći, govori kroz mene", kazao je Vissarion za Guardian 2002. godine.

Ruski mediji pisali su kako je Vissarion prvo tvrdio da Isus promatra ljude iz Zemljine orbite, a da Rusijom upravlja djevica Marija, a kasnije je pak ustvrdio kako je reinkarnacija Isusa.

Njegova zajednica predstavlja mješavinu obreda pravoslavnog kršćanstva s ekološkim ediktima i nizom drugih pravila. Svi su članovi vegani, nose strogo propisanu odjeću i godine broje od 1961., godine Vissarionova rođenja. Umjesto Božića tako slave vođin rođendan, 14. siječnja.

Još nije poznato što će se dogoditi članovima kulta nakon što je njihov vođa uhićen, kao ni zašto su se vlasti baš sada odlučile na akciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene