Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasukalo ih se gotovo 500

Prizori od kojih se slama srce: U Tasmaniji uginulo više od 380 kitova, spasioci čuli kako se međusobno dozivaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 380 kitova uginulo je u dosad najvećem nasukavanju tih životinja u Australiji. Od ponedjeljka su australski spasioci otkrili još oko 200 nasukanih kitova na zapadnoj obali Tasmanije pa je njihov broj dosegnuo rekordnu razinu od gotovo 500, prenose svjetske agencije.

Spasioci su u srijedu izvijestili da su prebrojili oko 470 kitova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zasad samo privremeno Bliži se kraj kontroverznoj praksi na sjeveru: Island obustavlja lov na moćne životinje koje oduzimaju dah Slika nije dostupna Nasukali se na plaži Uginula 52 kita u Tasmaniji

Nova skupina otkrivena je ujutro, sedam do deset kilometara od prve lokacije u luci Macquarie.

"Iz zraka se čini da je većina uginula", kaže Nic Deka, iz tasmanske uprave za parkove i životinjski svijet. "Ne čini se da ih treba spašavati."

Biolog Kris Carlyon iz programa za očuvanje mora kaže kako se radi o nasukavanju rekordno velikog broja kitova u Tasmaniji.

U ponedjeljak se u plićaku nasukalo oko 270 kitova na tri lokacije u luci u blizini grada Strahana. Jedna trećina uginula je i prije početka pokušaja njihova spašavanja. Deka vjeruje da neće otkriti nove nasukane kitove.

U utorak su spasioci uspjeli osloboditi 25 kitova, a tijekom noći manji se dio opet nasukao, no većina je još bila u dubokim vodama.

Kitovi piloti vrlo su društvena bića s jasno određenim grupnim ponašanjem pa se strahuje da bi se spašeni primjerci mogli pokušati vratiti nasukanom jatu.

Carlyon je kazao kako su spasioci mogli čuti kako se unesrećeni kitovi međusobno dozivaju. Također navodi kako razlozi nasukavanja nisu poznati i da fosilni ostaci pokazuju da su se događali u povijesti te se ne mogu pripisati ljudskom utjecaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene