Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gadafi telefonom javio da je 'živ i zdrav'

Pobunjenici zarobili i razoružali Gadafijeve pristaše! Gdje je pukovnik?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ulicama Tripolija još nema mira. Pobunjenici slave pucnjevima u zrak.

Pobunjenici su zauzeli Gadafijevu rezidenciju. Zarobili su i neke pukovnikove pristaše, te ih razoružali. Gadafiju i članovima njegove obitelji za sada nema ni traga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju pravo na žalbu Libijski sud osudio na smrt Gadafijeva sina i 8 suradnika bivšeg diktatora Slika nije dostupna Gadafijeva djeca Nogometni playboy i političar: Počelo suđenje sinovima diktatora

Iz Libije stižu snimke koje potvrđuju da su pobunjenici zauzeli Gadafijev stožer u Tripoliju. Na snimkama se vidi kako su pobunjenici izvjesili svoju zastavu na zgradu, uništavaju kipove unutar Gadafijeve rezidencije i slave pucajući u zrak.

'Pobunjenici su probili betonske zidine oko glavnog stožera i ušli unutra. Zauzeli su cijelu Gadafijevu rezidenciju', izvijestio je novinar AFP-a koji je s pobunjenicima ušao u stožer.

Unutar kompleksa, s površinom od više stotina četvornih metara na kojoj je više zgrada, više stotina pobunjenika je zaplijenilo velike količine oružja koje su pronašli. 'Zaplijenili su zalihe streljiva, strojnice i pištolje', rekao je novinar agencije France presse.

Cijela Libija slobodna u sljedeća 72 sata

Glavni stožer libijskog vođe Moamera Gadafija Bab al-Azizija u potpunosti je pod kontrolom pobunjenika, a zemlja će biti oslobođena u roku od 72 sata, rekao je libijski izaslanik u UN-u Ibrahim Dabaši. Gadafijevo uporište u potpunosti je u rukama pobunjenika, rekao je Dabaši, ključna osoba libijskog pobunjeničkog pokreta, u libijskoj misiji pri UN-u u New Yorku.

Rekavši kako je Gadafijeva vlada 'već pala', predvidio je i da će grad Sirta, Gadafijevo rodno mjesto, pasti unutar 48 sati, a da će cijela zemlja biti pod kontrolom pobunjenika u roku od tri dana. 'Očekujemo da će Libija biti u potpunosti oslobođena i potpuno mirna unutar sljedeća 72 sata', rekao je novinarima.

On smatra da se Gadafi i drugi najviši dužnosnici njegova režima skrivaju po kućama širom Tripolija, ali da mogu biti i u nekom podzemnom skloništu. 'Uskoro ćemo ih početi tražiti i očekujemo da će biti uskoro uhvaćeni', naglasio je Dabaši.

'Tripoli volim te. Tripoli ne boj se'

Već u utorak popodne pobunjenici su putem svoje televizije javili kako su na Gadafijevoj rezidenciji izvjesili svoju zastavu. Cijelo popodne na televiziji se vrtila pjesma: 'Tripoli volim te, ludo sam zaljubljen u tebe. Tripoli ne boj se. Pobjeda je blizu'.

Tijekom dana vodile su se žestoke borbe u okolici rezidencije i na aerodromu koji su zauzeli pobunjenici.

I dalje nema traga Gadafiju

'Živ sam i zdrav, nalazim se u Tripoliju i ne namjeravam napustiti Libiju. Ne vjerujte lažljivim izvještajima zapadnjačkih televizijskih kuća', citirao je Gadafija ruski Interfax.

Gadafi se navodno telefonski javio Kirsanu Iljumzhinovu, nekadašnjem guverneru jedne ruske regije. Iljumzhinov je kazao kako je poziv inicirao Gadafijev sin Muhammad te kako mu je rekao da je u Tripoliju pored oca. 'Naše snage će štakore istjerati iz grada', kazao je Muhammad ruskom političaru, a prenosi ruska agencija.

'Pukovnik Moamer Gadafi je još u Tripoliju, gdje se vode silovite borbe između pobunjenika i režimskih snaga, osobito oko rezidencije libijskog čelnika', rekao je novinarima njegov sin Saif al-Islam.

'Gadafi i cijela njegova obitelj su u Tripoliju', rekao je Saif jutros u hotel Rixos u Tripoliju gdje borave strani novinari. Nije naveo gdje se točno nalazi njegov otac. Saif al-Islam je usto kazao da su režimske snage dopustile ulazak pobunjeničkih snaga u prijestolnicu kako bi ih namamile u stupicu. 'Ulazak pobunjenika u Tripoli bio je varka', istaknuo je.

Pentagon: Libijsko kemijsko oružje je pod nadzorom

Zalihe kemijskog oružja u Libiji, koja raspolaže s više od 10 tona iperita, Sjedinjene Države i dalje pomno nadziru, rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik David Lapan. 'I dalje nadziremo skladišta kemijskog oružja', rekao je glasnogovornik novinarima.

Režim pukovnika Moamera Gadafija postao je 2004. član Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OIAC), ali mu je u veljači, kada je izbila pobuna, još bilo ostalo 11,25 tona iperita koji je trebao uništiti. Svih 3.563 komada streljiva (bombe, granate i rakete) koji se mogu rabiti kao nosači za širenje iperita, uništeni su, tvrdi OIAC.

Skladišta iperita su u Rabti, stotinjak kilometara južno od Tripolija i u Al Džufri, južno od Sirte. Iperit uzrokuje teška oštećenja očiju, kože i pluća.

Libijski pobunjenici će tražiti donatore u Kataru

Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće zatražit će međunarodnu pomoć kako bi se Libija oporavila od šestomjesečnog rata koji je paralizirao gospodarstvo, rekao je premijer NTC-a Mahmud Džibril.

Članovi NTC-a sastat će se u srijedu na summitu u Dohi s predstavnicima Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Velike Britanije, Turske i Katara, gdje će razgovarati o toj temi, dodao je.

SAD je u utorak najavio deblokadu 1,5 milijarde dolara libijskih sredstava blokiranih početkom godine koja će staviti na raspolaganje novoj vlasti u Libiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene