Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubljana na nogama

Na istom mjestu prosvjedovali za i protiv Janše!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više tisuća pristaša Janeza Janše došlo je na središnji trg u Ljubljani dati podršku slovenskom premijeru. Na istom je mjestu kasnije organiziran i Facebook prosvjed protiv Janše i političkih elita općenito.

U središtu Ljubljane, na Kongresnom trgu, u 11 je sati započeo skup podrške vladi Janeza Janše, na kojem se, prema podacima policije, okupilo oko 9.000 ljudi, a prosvjeduju protiv pokušaja 'rušenja' njegove vlade.

Pročitajte i ovo Prosvjedi na ulicama Budimpešte Nakon niza skandala Tisuće Mađara na ulicama: Traže bolju zaštitu djece, vodi ih Orbanov kritičar Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku"

Janšini simpatizeri autobusima su dovezeni iz svih dijelova Slovenije, a na samom početku puštena im je kratka Janšina videoporuka u kojoj im se ovaj zahvalio na dolasku jer im 'nije svejedno što će se dogoditi s domovinom'.

'Dok u cijelom svijetu prosvjeduju pred bankama, kod nas su [granitnim] kockama napali mariborsku gradsku vijećnicu, a pred parlamentom su organizirali tzv. narodne ustanke', rekao je Janša, uspoređujući Facebook demonstracije s mitinzima iz komunističkih vremena.

Osvrnuo se i na krizu svoje vlade, poručivši da je 'rušiti lako, a graditi teže'.

Skup je protekao mirno, a nešto prije 13 sati službeni je program završio te su se građani polako počeli razilaziti.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima poput 'Pomozimo Janšinoj vladi', 'Ne mogu živjeti bez Janše!' i 'Protiv granitnih kocki'. Ovim posljednjim natpisom aludira se na nerede koji su u nekoliko navrata izbijali na prijašnjim Facebook demonstracijama, kada je dio prosvjednika granitnim kockama gađao policiju.

Inače, na Kongresnom su trgu primijećeni i neki viđeniji članovi Janšine Slovenske demokratske stranke.

>> Ljubljana: Pred parlamentom spaljene bijele maske, simboli 'politikanata'

U najavi skupa, Janšini su pristaše ustvrdili da se zauzimaju za kulturu političkog dijaloga i afirmaciju pravne države te da vladu ne može smjenjivati 'ulica' ni 'politički linč' protiv Janše. Navode da su uvjereni da je s tim ciljem objavljeno izvješće protukorupcijske komisije, prema kojemu je Janša utajio dio imovine koju je stekao dok je obavljao državne dužnosti, što dodatno potiče pozive da bi morao dati ostavku.

Na istom mjestu i prosvjed protiv Janše

Više od deset tisuća ljudi okupilo se po podacima slovenske policije u petak poslijepodne u mimohodu ulicama Ljubljane, u novom prosvjedu protiv vlade i političkih elita, koji su sudionici nazvali "trećim slovenskim ustankom".

Policija je zaštitila zgrade parlamenta i vlade u središtu Ljubljane, nedaleko Kongresnog trga, a mjesto prosvjeda nadgledala je i iz zraka uz pomoć helikoptera. U prosvjedima nije bilo izgreda. Čule su se poruke protiv vlade, zahtjevi za ostavkama vodećih političara poput Janeza Janše i Zorana Jankovića, za koje se tvrdi da su obilježeni korupcijskim skandalima, te osobito protiv članova parlamenta.

U šetnji ulicama Ljubljane kolona prosvjednika zaustavila se ispred zgrade središnje banke. Na transparentima i preko megafona najistaknutijim slovenskim političarima uzvikivalo se da su "lopovi" i da ne predstavljaju narod.

Prosvjednici su iskazali nezadovoljstvo predsjednikom vlade Janezom Janšom, osobito zbog njegove tvrdnje da iza prosvjeda zadnjih mjeseci stoji stara lijeva elita koja želi srušiti njegovu vladu i da se treba suprotstaviti "lijevom fašizmu". To je Janša pooručio u videoporuci svojim pristašama koji su ujutro dva sata izražavali potporu njegovoj vladi u središtu Ljubljane.

Prosvjed protiv elita odvijao se i u karnevalskom tonu, a popraćen je i brojnim kulturnim sadržajima jer je u petak u Sloveniji državni praznik dan kulture.

Paljenjem više stotina bijelih papirnatih maski za koje kažu da simboliziraju 'politikante' jučer su na platou ispred slovenskog parlamenta, organizatori alternativnog 'Protofestivala' pred slovenski praznik kulture, izrazili solidarnost s 'Facebook' prosvjedima. (I.D./D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene