Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi lider koji je to izravno rekao

Kanadski premijer prozvao Iran za rušenje ukrajinskog zrakoplova: "Imamo informacije iz više izvora da je avion srušen iranskom zemlja-zrak raketom, moguće nenamjerno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se istraga zrakoplovne nesreće kod Teherana. Iranski istražitelji kažu da se zrakoplov zapalio prije pada te da se pokušao vratiti u zračnu luku. U međuvremenu pojavio se i video koji prikazuje trenutak u kojem raketa pogađa metu u zraku, no autentičnost te snimke nije potvrđena. Isto tako, kanadski premijer prvi je svjetski lider koji je prozvao Iran za "nenamjerno" rušenje tog zrakoplova.

Kanadski premijer Justin Trudeau prvi je svjetski lider koji direktno optužuje Iran za "nenamjerno" rušenje ukrajinskog Boeinga 737 na letu 752 iz Teherana za Kijev, koji se srušio nedugo nakon polijetanja blizu Teherana.

"Imamo informacije iz više izvora. Te informacije ukazuju da je avion srušen iranskom zemlja-zrak raketom. To je možda bilo i nenamjerno", rekao je Trudeau, a prenosi RT.

Ipak, nakon toga je rekao i da je "prerano za prebacivanje krivnje" oko uzroka pada urajinskog zrakoplova ili za "donošenje zaključaka".

Iranske civilne vlasti međutim odbijaju takvu teoriju, ističući da na mjestu pada zrakoplova nisu pronađeni nikakvi ostaci rakete.

"Znanstveno je nemoguće da je raketa pogodila ukrajinski zrakoplov i takve glasine su nelogične", rekao je Ali Abedzadeh, šef iranske organizacije za civilno zrakoplovstvo.

Kontroverzna snimka

Mediji u SAD-u tvrde da američki dužnosnici vjeruju kako je Iran pogreškom oborio ukrajinsku letjelicu.

Na društvenoj mreži Telegram pojavila se video snimka za koju korisnik koji ju je objavio tvrdi da ju je dobio "od jednog izvora" i da je riječ o trenutku u kojem raketa pogađa ukrajinski zrakoplov na letu PS752. Iako svjetski mediji prenose tu snimku, njezina autentičnost nije neovisno potvrđena, a i sam korisnik koji ju je objavio kaže da ne može potvrditi njezinu autentičnost, ali da je u kontaktu s osobom koja mu je poslala video.

Snimku možete pogledati OVDJE.

Iranski istražitelji pak tvrde da su problemi za ukrajinski putnički zrakoplov počeli već dok je napuštao zonu zračne luke te da se zapalio. Kažu da je pilot pokušao vratiti Boeing 737-800 u zračnu luku prije nego što se letjelica srušila. Ukrajina je navela četiri moguća uzroka nesreće: eksploziju motora, sudar, terorizam ili napad projektilom. Kijev poziva na temeljitu istragu, ali i smiruje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve mogućnosti i dalje otvorene Trump ne vjeruje da je ukrajinski avion pao zbog mehaničkog kvara, izvor iz Pentagona tvrdi da su zrakoplov raketom slučajno srušili Iranci

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zavijeni u crno Svijet oplakuje žrtve palog ukrajinskog aviona: Među njima je par koji se tek vjenčao, cijele obitelji i beba

"Pozivam sve, posebno dok je Ukrajina usred informativnog rata, da se suzdrže od manipulacija, nagađanja, teorija zavjere, brzopletih i kategoričkih zaključaka, procjena i neprovjerenih teorija. To nije predmet za preuveličavanje, lajkove na društvenim mrežama, senzacionalizam i teorije zavjere. Trebamo strpljivost, suzdržanost i mudrost", poručio je Volodimir Zelenskij, ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik u kijevsku zračnu luku donio je cvijeće u znak počasti stradalim ukrajinskim članovima posade. Proglašen je dan žalosti. Tuguje se i u Kanadi.

"Nema pravih riječi. To je razarajuće. Izgubili smo oko 1 posto cijele naše zajednice u tom letu, ljude koje sam jako dobro poznavao. Svi u našoj zajednici su pogođeni na neki način padom zrakoplova", kaže Payman Parseyan, pripadnik iranske zajednice u Edmontonu

U nesreći je stradalo 176 putnika i članova posade. Najviše Iranaca i Kanađana.

"Kanađani imaju pitanja i zaslužuju odgovore. Ministar Champagne će razgovarati s iranskim ministrom vanjskih poslova i prenijeti potrebu temeljite istrage ove fatalne nesreće", poručuje Justin Trudeau, kanadski premijer.

Boeing 737-800 je bio star samo tri godine. Posljednji servis imao je tek nekoliko dana prije nesreće. Zrakoplov je pao samo nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američku vojnu bazu u Iraku. Zasad nema dokaza da o mogućoj povezanosti. Iran zbog napetosti u odnosima s SAD-om poručuje da crne kutije zrakoplova neće predati Washingtonu ili Boeingu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene