Ostatak motora palog ukrajniskog Boeinga 737 u Iranu
Ostatak motora palog ukrajniskog Boeinga 737 u Iranu Foto: Afp

Ukrajinski zrakoplov srušila je raketa, javlja Newsweek koji donosi izjave dužnosnika Pentagona, višeg američkog i iranskog obavještajca.


Navode kako je zrakoplov pogođen raketom ispaljenom iz raketnog sustava Tor-M1.

Vezani članci Polijetanje zrakoplova (Foto: Arhiva/Dusko Marusic/PIXSELL) U 2020. manje letova i fatalnih nesreća, ali više žrtava od godine prije Zrakoplov (Foto: Screenshot/YouTube) Snimatelj skoro ostao bez glave zbog niskog preleta vojnog zrakoplova

Pentagon procjenjuje da je avion oboren slučajno, prenosi Newsweek.

Avion je, prema tvrdnjama Newsweeka prestao odašiljati podatke nedugo nakon polijetanja iz Teherana i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona vjeruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a. Iranci su, nakon napada aktivirali sve sustave protuzračne obrane u slučaju da dođe do američkog protuudara.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako sumnja u to da se ukrajinski zrakoplov srušio zbog mehaničkog kvara rekaviš da je "netko s druge strane mogao napraviti pogrešku", prenosi CNN.

Na upit novinara tijekom pressice u Bijeloj kući, Trump je samo rekao kako ima svoje sumnje oko toga što se dogodilo sa ukrajinskim zrakoplovom.

Iranski istražitelji pak tvrde da se ukrajinski zrakoplov prije pada pokušao vratiti na aerodrom, prenosi BBC.

Boeing 737 kompanije UIA srušio se u srijedu ujutro nakon što je poletio iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade. UIA je objavila da je zrakoplov prošao zadnju tehničku kontrolu dva dana prije pada koji se dogodio jutro nakon iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku.

Među poginulima je bilo 63 Kanađana, 82 Iranaca, jedanaestero Ukrajinaca, većinom članova posade, desetero Šveđana, četvero Afganistanaca, troje Nijemaca i troje Britanaca.

Iranski istražitelji u četvrtak su objavili da se tri godine star zrakoplov zapalio nedugo prije pada, a kanadski sigurnosni izvor je rekao da postoje dokazi da se jedan od motora pregrijao, prenosi Reuters.

Ista agencija piše kako su istrage o padovima zrakoplova kompleksne i mogu trajati i do nekoliko mjeseci kako bi se točno otkrio uzrok nesreće.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je nakon pada zrakoplova proglasio četvrtak danom nacionalne žalosti te je obećao utvrditi "istinu" o toj tragediji.

"Dan 9 siječnja proglašen je danom nacionalne žalosti", rekao je šef države u videosnimci postavljenoj na Facebooku, nekoliko sati nakon što se vratio s praznika u Omanu.

Položio je cvijeće ispred improviziranog spomenika za devet poginulih ukrajinskih članova posade u glavnoj zračnoj luci u Kijevu, pokazuje fotografija koju je objavilo predsjedništvo.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu ranije je objavilo da se dogodio "kvar motora zbog tehničkih razloga" i isključilo je mogućnost terorističkog napada. (MT/Hina)