Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skoro dva tjedna

Radnici u Černobilu zatočeni su gotovo od samog početka rata: "Iscrpljeni su i očajni''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 100 zaposlenika nuklearne elektrane u Černobilu već je skoro dva tjedna zatočeno u elektrani zbog rata u Ukrajini. S njima se nalazi i 200 ukrajinskih zaštitara koji su se našli na dužnosti na početku invazije.

Radnici černobilske nuklearne elektrane zatočeni su u Černobilu zbog ruske invazije, ali su navodno uspjeli ostati smireni. Ipak, BBC izvještava da su uvjeti unutar elektrane loši te da je pristup hrani i lijekovima ograničen. Osim više od 100 zaposlenika, u Černobilu se nalazi i 200 zaštitara.

Rusija tvrdi da je, u suradnji s ukrajinskom nacionalnom gardom, osigurala černobilsko područje, ali Ukrajinci to osporavaju i dodaju da ga Rusi u potpunosti kontroliraju. Član obitelji jednog od radnika elektrane rekao je BBC-ju da ruska vojska radnicima ne garantira siguran povratak kući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRABAR POTEZ VIDEO Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio novu snimku, ovaj put iz - ureda u Kijevu: "Ne skrivam se. I ne bojim se nikoga!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najveće žrtve Embargo na naftu iz Rusije, barel do 300 eura? ''Europski političari nas nagone na to svojim optužbama''

Budući da radnici osjećaju fizičke i psihičke posljedice zatočeništva, postoji pitanje mogu li odgovorno izvršavati svoje dužnosti. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi je više puta istaknuo da se osoblje treba odmarati te je BBC-ju rekao da je tu poruku prenio i Rusiji.

Iako više nije u funkciji, Černobil još uvijek zahtijeva neprekidnu brigu. Nakon što je četvrti reaktor prije 36 godina eksplodirao, ostali su reaktori nastavili raditi nekoliko godina te je izgrađen čitav grad, Slavutič, kako bi ti radnici imali gdje živjeti. Danas u elektrani radi oko 2400 osoba: znanstvenici, tehničari, kuhari, liječnici te članovi nacionalne garde. 

U normalnim vremenima radnici bi se ukrcali na vlak iz Slavutiča na početku smjene, a nakon toga bi se vratili kući. Ali za zaposlenike koji su bili tamo kada su Rusi upali sve se odjednom promijenilo - bili su prisiljeni ostati živjeti u Černobilu.

Rizik od nuklearne katastrofe može biti nizak, ali za radnike koji su zaglavili unutra i njihove obitelji problem je vrlo realan. "Osoblje je jako iscrpljeno i očajno. Sumnjaju da je ikome stalo do njih. Trenutno ne vide da itko radi išta da ih spasi", rekla je rođakinja jednog zaposlenika te apelirala na IAEA-u da intervenira kako bi sadašnji radnici mogli sigurno otići, a druga grupa preuzeti brigu o postrojenju.

Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je u kontaktu s ukrajinskom i ruskom stranom u pokušaju upravljanja sigurnošću i u Černobilu i u aktivnim ukrajinskim nuklearnim elektranama, gdje stručnjaci kažu da bi posljedice otvorenog sukoba mogle biti ozbiljnije. Međutim, ništa definitivno nije dogovoreno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene