Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pamet u glavu

Ima i onih koji stručnjake ne shvaćaju ozbiljno pa se i dalje prže na suncu: "Ništa se ne bojim, to radim već više od 40 godina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako liječnici upozoravaju da se po jakom suncu ne izlazi između 10 i 17 sati, na ulicama hrvatskih gradova uvijek se može naći ljudi bez pravilne zaštite. Bili na kontinentu ili na Jadranu, od sunca i vrućina možete se zaštititi odjevnim predmetima, kremama, pravilnom prehranom, ali i kupanjem u moru, jezeru ili rijeci.

Već u devet ujutro temperatura je skočila do 29 stupnjeva, zbog čega bi se na otvorenom trebalo boraviti kratko. Izbjegavajte izlazak na otvoreno između 10 i 17 sati, a ako ste baš primorani izaći, izbjegavajte direktno sunce i držite se hlada. Ti savjeti vrijede za sve, a posebno za osjetljive skupine građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Temperature do 40 Crveno upozorenje zbog toplinskog vala: Objavljeno koja su područja Hrvatske na udaru Slika nije dostupna Nesnosno toplo ljeto U SAD-u i Kanade zabilježene najviše temperature ikada!

Međutim, neki građani te savjete ne slušaju. Pajo iz Rijeke rekao je da po najsunčanijem vremenu ne nosi ni kapu ni naočale jer mu ne trebaju, a Jasna iz Osijeka rekla je da u to doba namjerno izlazi van kako bi se riješila obveza dok nema gužve.

Iako nam pomažu tijekom ovih vrućih dana, i s klimatizacijskim uređajima treba biti na oprezu. U autobomilu, ali i u domovima, potrebno je prilagoditi razliku temperature jer svaki izlazak iz rashlađenog prostora na vanjsku vrućinu može biti koban. Također, u parkiranom vozilu nikako ne ostavljajte djecu ni kućne ljubimce.

"Građani bi trebali uzimati dovoljno tekućine, izbjegavati gazirana pića i alkohol. Što se tiče prehrane, prednost treba dati laganijoj hrani, kuhanoj hrani, voću i povrću", rekao je Zlatko Pavlović iz Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Plivanjem se možete rashladiti i ako niste blizu mora

Kreme sa zaštitnim faktorom i ostala pokrivala poput suncobrana, kape, šešira te sunčanih naočala obvezna su oprema za boravak na plaži. UV indeks diljem Jadrana ovih je dana bio visok. Sva ta oprema dobro će doći i na kontinentu, gdje se UV indeks također crvenio.

Ipak, neki se građani ne brinu zbog jakog sunca. Mila, s kojom smo razgovarali na plaži u Kostreni, rekla je da na suncu provodi sat vremena i da pritom koristi kreme, dok je gost iz Njemačke na istoj plaži rekao da se ničega ne boji jer se više od 40 godina sunča na jakom suncu.

Posebno bi trebali paziti oni koji rade na suncu, koji bi svakih pola sata trebali popiti jednu i pol čašu vode. Osim tekućine, tijelo možete rashladiti i kupanjem jer se temperatura mora kreće između 20 i 25 stupnjeva. Uz to, na 98 posto ispitanih plaža na Jadranu more je izvrsne kakvoće.

Ako niste blizu mora, čekaju vas Hrvatske rijeke i jezera. Temperatura je ipak nešto hladnija, no kvaliteta vode ne zaostaje. Na gotovo 92 posto ispitanih postaja voda je izvrsna.

No pritom je također potreban oprez. U more, rijeke ili jezera ulazite postupno kako biste tijelo prilagodili na promjenu temperature i tako izbjegli temperaturni šok, ali i ozbiljnije probleme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene